Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Czy meksykańska kuchnia bez mięsa może być atrakcyjna smakowo? Zdecydowanie tak! Zamiast mięsa mielonego użyj granulatu sojowego, który świetnie uzupełni ilość białka w daniu. Chili con carne bez mięsa jest naprawdę pyszne!

Składniki

2 puszki pomidorów w puszcze (całych)
2 puszki czerwonej fasoli
1 szklanka suchego granulatu sojowego
2 czerwone papryki małe lub 1 duża
½ l wody (lub więcej, zależy od preferowanej gęstości)
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, zależy od preferowanej ostrości)
1 łyżeczki kminu
½ łyżeczki cynamonu
sól do smaku
limonka
pęczek kolendry
ryż do podania (ok. 300 g)
2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
544.8 kcal
Tłuszcz
7.3 g
Węglowodany
94.1 g
Błonnik
26.8 g
Białko
13.5 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Paprykę, cebulę, czosnek pokrój w średniej wielkości kostkę, przesmaż na oliwie do lekkiego zarumienienia.

Dodaj granulat sojowy i przyprawy oraz drobno posiekane łodygi kolendry, chwilę smaż.

Fasolę odcedzić opłucz wodą i dodaj na patelnię.

Zawartość patelni zalej wodą, dodaj pomidory z puszki, całość wymieszaj dodaj cukier i trochę soli (reszta soli, tuż przed końcem gotowania).

Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj kolejne 20 minut, kilka razy przemieszaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Jeśli po tym czasie składniki będą gotowe i gęstość odpowiednia, dopraw solą, ewentualnie dodaj więcej ostrej papryki. 

Wegetariańskie chili con carne podawaj z ryżem, posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych