


Czy meksykańska kuchnia bez mięsa może być atrakcyjna smakowo? Zdecydowanie tak! Zamiast mięsa mielonego użyj granulatu sojowego, który świetnie uzupełni ilość białka w daniu. Chili con carne bez mięsa jest naprawdę pyszne!
Paprykę, cebulę, czosnek pokrój w średniej wielkości kostkę, przesmaż na oliwie do lekkiego zarumienienia.
Dodaj granulat sojowy i przyprawy oraz drobno posiekane łodygi kolendry, chwilę smaż.
Fasolę odcedzić opłucz wodą i dodaj na patelnię.
Zawartość patelni zalej wodą, dodaj pomidory z puszki, całość wymieszaj dodaj cukier i trochę soli (reszta soli, tuż przed końcem gotowania).
Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj kolejne 20 minut, kilka razy przemieszaj.
Jeśli po tym czasie składniki będą gotowe i gęstość odpowiednia, dopraw solą, ewentualnie dodaj więcej ostrej papryki.
Wegetariańskie chili con carne podawaj z ryżem, posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki.