Chleb biały
4 porcje
Średnie
Składniki
Chleb biały
Chleb biały
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać widelcem z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą miksera z hakiem do zagniatania, najpierw na najniższym, a potem na najwyższym stopniu prędkości obrotowej przez około 5 minut. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, jak podano poniżej. Następnie ciasto drożdżowe zagnieść i włożyć do nasmarowanej formy. Pozostawić na dalsze 20 minut do wyrośnięcia. Piec, jak podano poniżej.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: wyrastanie ciasta, 40⁰C, 2 x 20 minut.
Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 170-180⁰C, 30-40 minut.
Wskazówka: można również zastosować program ”Chleb, bułki”,"Chleb biały/ pieczenie”. Ustawić wagę chleba. Chleb piecze się ok. 47 minut. Zamiast wody można użyć również mleka.
Komentarze