Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na chleb z mąki pszennej.

Składniki

forma prostokątna 30 cm
750 g mąki pszennej
opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
15-20 g masła
400-425 ml wody
tłuszcz do wysmarowania formy

Opis wykonania

Mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać widelcem z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie ciasto za pomocą miksera z hakiem do zagniatania, najpierw na najniższym, a potem na najwyższym stopniu prędkości obrotowej przez około 5 minut. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, jak podano poniżej. Następnie ciasto drożdżowe zagnieść i włożyć do nasmarowanej formy. Pozostawić na dalsze 20 minut do wyrośnięcia. Piec, jak podano poniżej.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: wyrastanie ciasta, 40⁰C, 2 x 20 minut.

Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 170-180⁰C, 30-40 minut.

Wskazówka: można również zastosować program ”Chleb, bułki”,"Chleb biały/ pieczenie”. Ustawić wagę chleba. Chleb piecze się ok. 47 minut. Zamiast wody można użyć również mleka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych