Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonały chleb: lekki i sprężysty środek oraz chrupiąca skórka. Zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. Idealny na zdrowe śniadanie.

Składniki

3 łyżka zakwas żytni
300 g mąka żytnia typ 720
300 ml letnia woda
120 g mieszanka ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia
180 ml woda
200 g mąka pszenna pełnoziarnista
400 g mąka na pizzę typ 00
350 g letnia woda
1,5 łyżeczka sól kamienna
1 łyżka miód
1,5 łyżka oliwa z oliwek
15 g otręby pszenne
2 łyżka olej

Opis wykonania

przygotować zakwas na mące żytniej 1 dzień godz. 18.00 Do dużej miski (ok. 4litry) z dobrze ukiszonego zakwasu bierzemy 3 łyżki stołowe. Dodajemy 300g mąki żytniej typ 720 i 300ml letniej wody. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 12-14h. 120g mieszanych ziaren (siemię lniane, słonecznik, dynia w dowolnej proporcji) zalewamy 180ml wody i przykrywamy talerzykiem. 2 dzień ok.8:00 Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 200g mąki pszennej pełnoziarnistej i 400g mąki na pizzę typ 00. W 350g letniej wody rozpuszczamy 1,5łyżeczki soli i dużą łyżkę miodu. Roztwór dodajemy do miski z ciastem. Przygotowane dnia poprzedniego ziarna odcedzamy na sitku. Otrzymaną wodę dodajemy do ciasta i wyrabiamy krótko. Do ciasta dodajemy około 1,5łyżki oliwy z oliwek i dalej wyrabiamy. Dodajemy ziarna i mieszamy ok.5minut. Przygotowujemy dwie ok.25cm keksówki: smarujemy olejem i wysypujemy otrębami pszennymi, wkładamy ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 4h. Około godz. 12: Wyrośnięty chleb skrapiamy letnią wodą, dekorujemy ziarnami. Pieczemy z termoobiegiem: 15min - 215st, 30min - 200st, 10min - 180st.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych