Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy chleb bez mąki

Opis wykonania

Taki chlebek jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny w smaku. Bez mąki, drożdży, spulchniaczy i sztucznych dodatków.

Odważamy nasiona i płatki owsiane. Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm, dodawanej do wspomnianej na początku mieszanki do wypieku chleba ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie. Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu. Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.