Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Taki chlebek jest nie tylko bardzo zdrowy ale również oryginalny w smaku. Bez mąki, drożdży, spulchniaczy i sztucznych dodatków.

Składniki

60 g siemię lniane
40 g słonecznik
40 g biały sezam
40 g pestki dyni
100 g płatki owsiane
2 łyżka olej rzepakowy
20 g miód
1 łyżeczka sól
230 g woda

Opis wykonania

Odważamy nasiona i płatki owsiane. Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm, dodawanej do wspomnianej na początku mieszanki do wypieku chleba ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie. Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu. Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych