Domowy chleb bez mąki
8 porcje
120 min
Łatwe
Składniki
Chleb samo ziarno (bez mąki)
Chleb samo ziarno (bez mąki)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Odważamy nasiona i płatki owsiane. Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm, dodawanej do wspomnianej na początku mieszanki do wypieku chleba ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie. Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu. Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.
Komentarze