Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na chleb z mąki żytniej i pszennej z miodem, maślanką, pestkami słonecznika i dyni.

Składniki

Forma prostokątna 30 cm
200 g pełnoziarnistej mąki żytniej
500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
42 g świeżych droższy lub 2 opakowania suszonych
1 łyżka miodu
250 ml letniego mleka
250 ml letniej maślanki
2 łyżka siemienia lnianego
2 łyżka nasion sezamu
2 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka soli
1 łyżka przyprawy do chleba

Opis wykonania

W dużej misce zmieszać oba rodzaje mąki. Zrobić na środku wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże oraz dodać miód i niewielką ilość letniej wody. Wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, jak podano poniżej. Po kolei dodawać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić i uformować bochenek. Bochenek włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prostokątnej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, jak podano poniżej. Wyrośnięte ciasto ponacinać ostrym nożem w romby i ponakłuwać kilka razy drewnianym patyczkiem. Posmarować wodą i piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: wyrastanie ciasta, 45⁰C, 2 x 15 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze 230⁰C, 15 minut i 180⁰C, 30-35 minut. Wskazówka: Można również zastosować program "Chleb, bułki" "Chleb z mąki mieszanej / pieczenie". Ustawić wagę chleba. Chleb piecze się ok. 45 minut. Przyprawę do chleba można kupić jako gotową mieszankę. Aby przygotować samodzielnie przyprawę do chleba, należy wymieszać w równych częściach mielony anyżek, koper włoski, kolendrę i kminek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magdalena Koźmińska
Pięknie pachnie w całym domu :)