Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb z mąki mieszanej

Opis wykonania

Przepis na chleb z mąki żytniej i pszennej z miodem, maślanką, pestkami słonecznika i dyni.

W dużej misce zmieszać oba rodzaje mąki. Zrobić na środku wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże oraz dodać miód i niewielką ilość letniej wody. Wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, jak podano poniżej. Po kolei dodawać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić i uformować bochenek. Bochenek włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prostokątnej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, jak podano poniżej. Wyrośnięte ciasto ponacinać ostrym nożem w romby i ponakłuwać kilka razy drewnianym patyczkiem. Posmarować wodą i piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: wyrastanie ciasta, 45⁰C, 2 x 15 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze 230⁰C, 15 minut i 180⁰C, 30-35 minut. Wskazówka: Można również zastosować program "Chleb, bułki" "Chleb z mąki mieszanej / pieczenie". Ustawić wagę chleba. Chleb piecze się ok. 45 minut. Przyprawę do chleba można kupić jako gotową mieszankę. Aby przygotować samodzielnie przyprawę do chleba, należy wymieszać w równych częściach mielony anyżek, koper włoski, kolendrę i kminek.