Chleb z mąki mieszanej
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chleb z mąki mieszanej
Chleb z mąki mieszanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W dużej misce zmieszać oba rodzaje mąki. Zrobić na środku wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże oraz dodać miód i niewielką ilość letniej wody. Wymieszać. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, jak podano poniżej. Po kolei dodawać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić i uformować bochenek. Bochenek włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prostokątnej, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut, jak podano poniżej. Wyrośnięte ciasto ponacinać ostrym nożem w romby i ponakłuwać kilka razy drewnianym patyczkiem. Posmarować wodą i piec, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: wyrastanie ciasta, 45⁰C, 2 x 15 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze 230⁰C, 15 minut i 180⁰C, 30-35 minut. Wskazówka: Można również zastosować program "Chleb, bułki" "Chleb z mąki mieszanej / pieczenie". Ustawić wagę chleba. Chleb piecze się ok. 45 minut. Przyprawę do chleba można kupić jako gotową mieszankę. Aby przygotować samodzielnie przyprawę do chleba, należy wymieszać w równych częściach mielony anyżek, koper włoski, kolendrę i kminek.
Komentarze