Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowy, żytni chleb na zakwasie to pyszna i zdrowa alternatywa dla pieczywa kupowanego w sklepie. Sycący i bogaty w błonnik, przygotowany według podstawowego przepisu, bez konserwantów, spulchniaczy i sztucznych dodatków to samo zdrowie. Wszystkim osobom, które uważają własnoręczne pieczenie chleba za skomplikowany proces, polecamy przygotowanie żytniego chleba na zakwasie. Gwarantujemy, że po spróbowaniu własnych wypieków, zakochasz się w smaku domowego chleba i nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek.

Składniki

250g mąki typ 720
50-100ml wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju do posmarowania formy

Opis wykonania

Zakwas:

Zakwas przygotuj według następującego schematu (czas przygotowania zakwasu to minimum 7 dni):

  • 100g mąki wymieszaj w czystym i suchym słoiku z ciepłą wodą, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykry ścierką i zawiąż gumką, przechowuj w temperaturze pokojowej. 
  • Następnego dnia od przygotowania zakwasu dodaj do słoika 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniej wody. Powtarzaj czynność przez kolejne dwa dni o tej samej porze. W kolejnych dniach zmniejszaj proporcje i dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Zakwas musi zachować odpowiednia konsystencję. Po tygodniu jest gotowy do użycia.

Zaczyn:

  • Przygotuj miskę, włóż do niej 250g zakwasu, dodaj mąkę i wodę. Wymieszaj.
  • Miskę z zawartością przykryj ścierką i odstaw na noc (około 12 godzin) w ciepłe miejsce.

 

Porada

Im starszy jest zakwas, na którym wypiekamy chleb, tym lepiej będzie rósł. Zakwas możesz przechowywać w ten sposób przez dość długi okres czasu, pamiętając o codziennym „dokarmianiu”.



Bosh Logo
Bosh

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i uzupełnij wodą. Całość wymieszaj, ciasto musi być ciężkie i gęste. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj jeszcze mąki.

Formę wysmaruj tłuszczem (możesz użyć masła zamiast oleju), przełóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj wszystko ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 2-3 godziny.

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, włóż do środka gotowe ciasto i piecz około godziny.

Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż gorący chleb na kratkę, aby ostygł. Żytni chleb na zakwasie pokrój i podawaj po minimum 2 godzinach od upieczenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
damdlani
Na zakwasie to zupełnie inny smak.. super
kzuzanna34
Pyszny chlebek. Zajmuje troszeczke więcej czasu przygotowania ale warto.
Maria Izabela
Super chlebek
Marzenna
Skórka chrupiąca a w środku mięciutki.
Aleksandra J
Pyszny, domowy chleb 😊
zielone_obloczki
Bardzo smaczny chlebek. Długo zachowuje świeżość