


Domowy, żytni chleb na zakwasie to pyszna i zdrowa alternatywa dla pieczywa kupowanego w sklepie. Sycący i bogaty w błonnik, przygotowany według podstawowego przepisu, bez konserwantów, spulchniaczy i sztucznych dodatków to samo zdrowie. Wszystkim osobom, które uważają własnoręczne pieczenie chleba za skomplikowany proces, polecamy przygotowanie żytniego chleba na zakwasie. Gwarantujemy, że po spróbowaniu własnych wypieków, zakochasz się w smaku domowego chleba i nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek.
Zakwas:
Zakwas przygotuj według następującego schematu (czas przygotowania zakwasu to minimum 7 dni):
Zaczyn:
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i uzupełnij wodą. Całość wymieszaj, ciasto musi być ciężkie i gęste. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj jeszcze mąki.
Formę wysmaruj tłuszczem (możesz użyć masła zamiast oleju), przełóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj wszystko ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 2-3 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, włóż do środka gotowe ciasto i piecz około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż gorący chleb na kratkę, aby ostygł. Żytni chleb na zakwasie pokrój i podawaj po minimum 2 godzinach od upieczenia.