Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb żytni na zakwasie

Opis wykonania

Domowy, żytni chleb na zakwasie to pyszna i zdrowa alternatywa dla pieczywa kupowanego w sklepie. Sycący i bogaty w błonnik, przygotowany według podstawowego przepisu, bez konserwantów, spulchniaczy i sztucznych dodatków to samo zdrowie. Wszystkim osobom, które uważają własnoręczne pieczenie chleba za skomplikowany proces, polecamy przygotowanie żytniego chleba na zakwasie. Gwarantujemy, że po spróbowaniu własnych wypieków, zakochasz się w smaku domowego chleba i nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek.

  1. Zakwas:

    Zakwas przygotuj według następującego schematu (czas przygotowania zakwasu to minimum 7 dni):

    • 100g mąki wymieszaj w czystym i suchym słoiku z ciepłą wodą, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykry ścierką i zawiąż gumką, przechowuj w temperaturze pokojowej. 
    • Następnego dnia od przygotowania zakwasu dodaj do słoika 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniej wody. Powtarzaj czynność przez kolejne dwa dni o tej samej porze. W kolejnych dniach zmniejszaj proporcje i dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Zakwas musi zachować odpowiednia konsystencję. Po tygodniu jest gotowy do użycia.
  2. Zaczyn:

    • Przygotuj miskę, włóż do niej 250g zakwasu, dodaj mąkę i wodę. Wymieszaj.
    • Miskę z zawartością przykryj ścierką i odstaw na noc (około 12 godzin) w ciepłe miejsce.

     

  3. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i uzupełnij wodą. Całość wymieszaj, ciasto musi być ciężkie i gęste. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj jeszcze mąki.

  4. Formę wysmaruj tłuszczem (możesz użyć masła zamiast oleju), przełóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj wszystko ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 2-3 godziny.

  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, włóż do środka gotowe ciasto i piecz około godziny.

  6. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż gorący chleb na kratkę, aby ostygł. Żytni chleb na zakwasie pokrój i podawaj po minimum 2 godzinach od upieczenia.