Chleb żytni na zakwasie
6 porcje
120 min
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zakwas:
Zakwas przygotuj według następującego schematu (czas przygotowania zakwasu to minimum 7 dni):
- 100g mąki wymieszaj w czystym i suchym słoiku z ciepłą wodą, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykry ścierką i zawiąż gumką, przechowuj w temperaturze pokojowej.
- Następnego dnia od przygotowania zakwasu dodaj do słoika 2 łyżki mąki i 3 łyżki letniej wody. Powtarzaj czynność przez kolejne dwa dni o tej samej porze. W kolejnych dniach zmniejszaj proporcje i dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Zakwas musi zachować odpowiednia konsystencję. Po tygodniu jest gotowy do użycia.
Zaczyn:
- Przygotuj miskę, włóż do niej 250g zakwasu, dodaj mąkę i wodę. Wymieszaj.
- Miskę z zawartością przykryj ścierką i odstaw na noc (około 12 godzin) w ciepłe miejsce.
Porada
Im starszy jest zakwas, na którym wypiekamy chleb, tym lepiej będzie rósł. Zakwas możesz przechowywać w ten sposób przez dość długi okres czasu, pamiętając o codziennym „dokarmianiu”.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zaczyn i uzupełnij wodą. Całość wymieszaj, ciasto musi być ciężkie i gęste. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj jeszcze mąki.
Formę wysmaruj tłuszczem (możesz użyć masła zamiast oleju), przełóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj wszystko ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 2-3 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, włóż do środka gotowe ciasto i piecz około godziny.
Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż gorący chleb na kratkę, aby ostygł. Żytni chleb na zakwasie pokrój i podawaj po minimum 2 godzinach od upieczenia.
Komentarze