Chłodnik na botwince
![Chłodnik na botwince](https://akademiasmaku.pl/storage/7299/conversions/chlodnik-na-botwince-4467-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chłodnik na botwince
Chłodnik na botwince
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8529/conversions/fI6zLkF2b0ugnF-thumb.webp)
Botwinkę myjemy, liście i łodygi drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8530/conversions/752cLkf7753PqN-thumb.webp)
Przygotowaną botwinę zaparzamy na płycie grzewczej gorącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu lub cytryny.
Do miski robota kuchennego wlewamy kwaśną śmietanę i maślankę, dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek oraz starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8531/conversions/vNW2umI5mGlQyG-thumb.webp)
Dla uzyskania intensywnego koloru możemy zaprawić chłodnik startymi na miazgę surowymi buraczkami.
Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Komentarze