Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chłodnik na botwince

Opis wykonania

Jaka zupa idealnie pasuje na upalne dni? Oczywiście chłodnik! Spróbuj chłodnika na botwince z jajkiem.

Chłodnik na botwince - krok 1

Botwinkę myjemy, liście i łodygi drobno siekamy. Buraczki obieramy i zcieramy na drobnej tarce.

Chłodnik na botwince - krok 2

Przygotowaną botwinę zaparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu lub cytryny.

Do dużej miski wlewamy kwaśną śmietanę i maślankę, dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek oraz starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.

Chłodnik na botwince - krok 3

Dla uzyskania intensywnego koloru możemy zaprawić chłodnik startymi na miazgę surowymi buraczkami.

Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Michał Danilook