


Jaka zupa idealnie pasuje na upalne dni? Oczywiście chłodnik! Spróbuj chłodnika na botwince z jajkiem.
Botwinkę myjemy, liście i łodygi drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Przygotowaną botwinę zaparzamy na płycie grzewczej gorącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu lub cytryny.
Do miski robota kuchennego wlewamy kwaśną śmietanę i maślankę, dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek oraz starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.
Dla uzyskania intensywnego koloru możemy zaprawić chłodnik startymi na miazgę surowymi buraczkami.
Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.