Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Jaka zupa idealnie pasuje na upalne dni? Oczywiście chłodnik! Spróbuj chłodnika na botwince z jajkiem.

Składniki

1 pęczek botwinki z buraczkami
1 pęczek szczypioru
1 pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewki
1 l kwaśnej śmietany
1 l maślanki
200 ml wody
200 g ogórka zielonego
100 ml zakwasu buraczanego
4-6 jajek
Sól, pieprz, cukier
Ocet lub cytryna

Opis wykonania

Botwinkę myjemy, liście i łodygi drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

Przygotowaną botwinę zaparzamy na płycie grzewczej gorącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu lub cytryny.

Do miski robota kuchennego wlewamy kwaśną śmietanę i maślankę, dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek oraz starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.

Porada

Aby jajka nie pękały podczas gotowania wystarczy nakłuć szpileczką małą dziurkę w skorupce. 

Bosh Logo
Bosh

Dla uzyskania intensywnego koloru możemy zaprawić chłodnik startymi na miazgę surowymi buraczkami.

Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych