Chłodnik na botwince
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chłodnik na botwince
Chłodnik na botwince
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Botwinkę myjemy, liście i łodygi drobno siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Przygotowaną botwinę zaparzamy na płycie grzewczej gorącej wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu lub cytryny.
Do miski robota kuchennego wlewamy kwaśną śmietanę i maślankę, dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną botwinkę, drobno posiekany szczypiorek, koperek oraz starty na grubych oczkach ogórek (bez skórki i pestek) oraz startą rzodkiewkę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwasem buraczanym.
Porada
Aby jajka nie pękały podczas gotowania wystarczy nakłuć szpileczką małą dziurkę w skorupce.
Dla uzyskania intensywnego koloru możemy zaprawić chłodnik startymi na miazgę surowymi buraczkami.
Chłodnik powinien postać min. 6 godz. w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Komentarze