Chłodnik z botwinki
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
I właśnie za to kocham lato, świeżość warzyw i lekkość dań.
Składniki
1 szt. botwinka
4 szt. rzodkiewki
2 szt. ogórki gruntowe
1 szt. koperek
1 szt. ząbek czosnku
400 ml kefir
50 ml sok z cytryny
1 szczypta cukier
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj.
Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości.
Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą.
Do ostudzonego bulionu dodaj kefir, przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewkę.
Koperek poszatkuj i dodaj do zupy.
Całość dopraw do smaku, podaj z jajkiem lub solo.
Smacznego!
Komentarze