Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Terminem chowder określa się gęste, kremowe zupy zabielane dużą ilością śmietany lub mleka. Chowder kukurydziany to jedna z nich. Sprawdź, jak przygotować taką zupę.

Składniki

3 szt. kukurydzy
1/2 szt. małego kalafiora
1 l mleka
300-400 ml bulionu
1 szt. pora
1 łyżka masła klarowanego
3 szt. liści laurowych
1 szt. ziela angielskiego
1/4 łyżeczka chili
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
do smaku sól i pieprz
do dekoracji kolendra

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
237.5 kcal
Tłuszcz
7.9 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
11.1 g
Białko
5.1 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Zetnij kukurydzę z kolb, pokrój pora w krążki, a kalafiora - na małe części.

Rozgrzej wyższy garnek na płycie grzewczej, dodaj masło klarowane, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Smaż do lekkiego zarumienienia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Do zarumienionych warzyw dodaj bulion (300 ml) i mleko. Gotuj na małym ogniu 20-25 minut, warzywa powinny być miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj pozostały bulion. Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz dodaj gałkę muszkatołową. Chowder podawaj w miskach, udekoruj kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych