Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Terminem chowder określa się gęste, kremowe zupy zabielane dużą ilością śmietany lub mleka. Chowder kukurydziany to jedna z nich. Sprawdź, jak przygotować taką zupę.

Składniki

3 szt. kukurydzy
1/2 szt. małego kalafiora
1 l mleka
300-400 ml bulionu
1 szt. pora
1 łyżka masła klarowanego
3 szt. liści laurowych
1 szt. ziela angielskiego
1/4 łyżeczka chili
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
do smaku sól i pieprz
do dekoracji kolendra

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
237.5 kcal
Tłuszcz
7.9 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
11.1 g
Białko
5.1 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Zetnij kukurydzę z kolb, pokrój pora w krążki, a kalafiora - na małe części.

Krok 2

Rozgrzej wyższy garnek na płycie grzewczej, dodaj masło klarowane, pokrojone warzywa oraz przyprawy. Smaż do lekkiego zarumienienia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Do zarumienionych warzyw dodaj bulion (300 ml) i mleko. Gotuj na małym ogniu 20-25 minut, warzywa powinny być miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj pozostały bulion. Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz dodaj gałkę muszkatołową. Chowder podawaj w miskach, udekoruj kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Konieczna pozycja dla miłośników kukurydzy.
Natalia Kowalska
Wygląda jak coś, czego naprawdę warto spróbować.
fiziowaaa
Jesień to idealna pora na zupy krem, pycha!