Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chrupiące placuszki z wędzonym akcentem

Chrupiące placuszki z wędzonym akcentem
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne,Chrupiące Placuchy z Batata i Marchwi z dodatkiem delikatnego sosu chrzanowego oraz fileta z Wędzonej Makreli.

Składniki

1 szt. batat duży
2 szt. marchew
0,5 szt. por mały
1 szt. cebula mała
3 szt. mąka orkiszowa
2 szt. jaja L
1 szczypta Tymianek
3 szt. czosnek ząbki
5 g świeży imbir
1 szczypta sól himalajska
1 szt. pieprz czarny mielony
1 szt. oregano
1 szt. słodka papryka
1 szczypta chilli cayenne
1 łyżka jogurt naturalny gęsty
1 łyżka chrzan

Opis wykonania

Obranego batata,marchewki,cebulę,czosnek wrzucam do malaksera i ścieram na małych oczkach.Pora drobniutko siekam i dodaję do masy.Wbijam jajka,wsypuję mąkę i wszystkie przyprawy- ilość według uznania (z chilli nie ma co przesadzać bo sos do placków jest dość ostry). Piekarnik nagrzewam do 200 stopni- Góra dół, Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuję łyżką średniej grubości placki i wstawiam do piekarnika.Piekę ok.15-20 min ( po 10 min. przewracam je na drugą stronę by upiekły się równomiernie). ,,SOS"- Jogurt mieszam z chrzanem w małej miseczce. Makrelę Wędzoną pokroiłam na paski i podaję na gorące placki z łyżeczką sosu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych