Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto pietruszkowa "szarlotka"

Opis wykonania

Warte uwagi ze względu na zawarte w nim składniki odżywcze związane z obecnością pietruszki, jaj, imbiru i cynamonu.

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.Jajka ubijamy z miodem oraz tłuszczem. Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku kuchennym i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Suche składniki starannie łączymy z masą jajeczną. Dodajemy startą pietruszkę i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej lub w formie babeczek (ja tak robię) , można dla dekoracji posypać kruszonym ziarnem kakaowca. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C na około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy ciasto na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i studzimy.