Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ciasto pietruszkowa ''szarlotka''

Ciasto pietruszkowa ''szarlotka''
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Warte uwagi ze względu na zawarte w nim składniki odżywcze związane z obecnością pietruszki, jaj, imbiru i cynamonu.

Składniki

300 g pietruszka korzeń
3 szt. jaja
70 g miód
3 łyżka olej kokosowy
200 g płatki owsiane
1 łyżka cynamon
1/3 łyżeczka imbir mielony
1/2 szt. laska wanilii mielona
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 garść orzechy włoskie

Opis wykonania

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.Jajka ubijamy z miodem oraz tłuszczem. Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku kuchennym i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Suche składniki starannie łączymy z masą jajeczną. Dodajemy startą pietruszkę i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej lub w formie babeczek (ja tak robię) , można dla dekoracji posypać kruszonym ziarnem kakaowca. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180º C na około 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy ciasto na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę i studzimy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych