Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cukinia i hummus to połączenie idealne. ta zapiekanka nie mogła się nie udać. ;)

Składniki

130 g Mąka z ciecierzycy
1 szklanka woda
4 łyżka Oliwa z oliwek
0,5 łyżeczka sól
1 łyżeczka czosnek mielony
1 łyżeczka słodka papryka
1,5 łyżeczka czubryca zielona
150 g hummus
1 szt. cukinia
1 szt. czerwona papryka

Opis wykonania

Mąkę z cieciorki mieszamy z pozostałymi przyprawami, wodą i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem pół łyżeczki czosnku (do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się). Okrągłą formę (22 cm) smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z formy i studzimy. Smarujemy hummusem. Następnie wykładamy na wierzch podsmażone wcześniej warzywa. Dociskamy lekko, żeby całość się „skleiła”. Moja rada: Danie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej podgrzewać wstawiając na chwilę do piekarnika.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych