


Cukinia i hummus to połączenie idealne. ta zapiekanka nie mogła się nie udać. ;)
Mąkę z cieciorki mieszamy z pozostałymi przyprawami, wodą i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawiamy na około godzinę, żeby ciasto zgęstniało. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek z dodatkiem pół łyżeczki czosnku (do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, ale nie rozpadające się). Okrągłą formę (22 cm) smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z formy i studzimy. Smarujemy hummusem. Następnie wykładamy na wierzch podsmażone wcześniej warzywa. Dociskamy lekko, żeby całość się „skleiła”. Moja rada: Danie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej podgrzewać wstawiając na chwilę do piekarnika.