Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intensywny żółty kolor przyciągnie wzrok i pobudzi kubki smakowe.

Opis wykonania

Bardzo prosty przepis na niebanalny ryż. Doskonale komponuje się z drobiem i rybami. Może stanowić też bazę dania wegetariańskiego.

Opis wykonania:

Na suchej patelni podpraż gorczycę. Gdy zacznie strzelać dodaj ryż i praż jeszcze przez minutę. Dodaj 1/3 bulionu lub wody i mieszaj, aby ryż równomiernie ją wchłaniał. Stopniowo dodawaj kolejne porcje wody obserwując konsystencję risotto. Wraz z ostatnią porcją wody dodaj skórkę z cytryny, kurkumę, sezam i sól. Gdy zdejmiesz risotto z ognia dodaj do niego sok z cytryny, orzechy i świeżą kolendrę.

TIP

Risotto wymaga częstego mieszania. Inaczej ryż będzie nierówno ugotowany. W przepisie możesz zamienić orzechy nerkowca na inne dowolne lub słonecznik. Smak cytryny podkreśli odrobina chilli, a kolor będzie bardziej intensywny gdy dodasz szafran zamiast kurkumy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Przepis wydawał się nudny, więc dodałam trochę groszku i marchewki. Cytryna podkręca smak. Fajny przepis na spróbowanie risotta trochę w innym stylu.