


Intensywny żółty kolor przyciągnie wzrok i pobudzi kubki smakowe.
Bardzo prosty przepis na niebanalny ryż. Doskonale komponuje się z drobiem i rybami. Może stanowić też bazę dania wegetariańskiego.
Na suchej patelni podpraż gorczycę. Gdy zacznie strzelać dodaj ryż i praż jeszcze przez minutę. Dodaj 1/3 bulionu lub wody i mieszaj, aby ryż równomiernie ją wchłaniał. Stopniowo dodawaj kolejne porcje wody obserwując konsystencję risotto. Wraz z ostatnią porcją wody dodaj skórkę z cytryny, kurkumę, sezam i sól. Gdy zdejmiesz risotto z ognia dodaj do niego sok z cytryny, orzechy i świeżą kolendrę.
Risotto wymaga częstego mieszania. Inaczej ryż będzie nierówno ugotowany. W przepisie możesz zamienić orzechy nerkowca na inne dowolne lub słonecznik. Smak cytryny podkreśli odrobina chilli, a kolor będzie bardziej intensywny gdy dodasz szafran zamiast kurkumy.