Deser z truskawkami i mascarpone
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznych deserów. Dziś proponuję szybki i prosty deser z truskawek, serka mascarpone i domowej granoli.
Składniki
250 g serka mascarpone
200 g truskawek
100 g płatków śniadaniowych np. crunchy lub domowej granoli
2 łyżki cukru pudru
Ulubione bakalie do dekoracji: orzechy włoskie, pistacje, płatki migdałowe
Listki mięty
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
483.25 kcal
Tłuszcz
37.63 g
Węglowodany
27.93 g
Błonnik
1.88 g
Białko
7.65 g
Sól
0.1 g
Deser z truskawkami i mascarpone
Deser z truskawkami i mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i zmiksuj przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego musu.
Mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Na dno szklanego naczynia wsyp granolę. Dodaj krem mascarpone i zmiksowane truskawki. Wszystkie warstwy powtórz.
Wierzch deseru udekoruj świeżymi owocami, bakaliami oraz świeżą miętą.
Komentarze