Domowe grillowane podpłomyki z pomidorami, serem i sałatą
4 porcje
Średnie
Co to jest podpłomyk? To rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka pieczonego na kuchni węglowej, te są z grilla.
Składniki
125 g mąka pszenna
75 ml woda
1/2 łyżeczka sól
5 szt. małe pomidorki
1/2 szt. ser mozzarella
mała garść sałata
1 łyżka sos tysiąca wysp
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Domowe grillowane podpłomyki z pomidorami, serem i sałatą
Domowe grillowane podpłomyki z pomidorami, serem i sałatą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę zagnieść z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części, uformować 2 koła. Placki grillować z obu stron np. na patelni grillowej, aż będą widoczne paski z grilla. Gorące podpłomyki posmarować sosem, obłożyć sałatą, plasterkami pomidora, plasterkami sera, doprawić solą i pieprzem, złożyć, docisnąć i pokroić na ćwiartki. Kanapka z grillowanych podpłomyków są alternatywą dla tradycyjnej kanapki.
Komentarze