Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy ocet z czarnej porzeczki

Opis wykonania

Przepis na domowy ocet z czarnej porzeczki sprawdzi się w każdym domu. Intensywny smak owoców przywoła wspomnienie lata, a jej właściwości wzmocnią odporność w okresie jesienno-zimowym. Autorką przepisu jest Anna W, laureatka konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".

Do wyparzonego słoja o pojemności około 2,5 litra wsypać porzeczki. Rozpuścić miód w letniej, przegotowanej wodzie i zalać owoce. Otwór przykryć ręcznikiem kuchennym i zabezpieczyć gumką. Dwa razy dziennie mieszać zawartość słoja wyparzoną drewnianą łyżką. Po około 3 tygodniach gdy na powierzchni pojawi się galaretowaty kożuszek zlać płyn przez sito wyłożone gazą. Rozlać do butelek i wynieść do chłodnej piwnicy.