Domowy ocet z czarnej porzeczki

4 porcje
15 min
Łatwe
Przepis na domowy ocet z czarnej porzeczki sprawdzi się w każdym domu. Intensywny smak owoców przywoła wspomnienie lata, a jej właściwości wzmocnią odporność w okresie jesienno-zimowym. Autorką przepisu jest Anna W, laureatka konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".
Składniki
500 g owoców czarnej porzeczki
1 l wody
3 łyżki miodu
Domowy ocet z czarnej porzeczki
Domowy ocet z czarnej porzeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do wyparzonego słoja o pojemności około 2,5 litra wsypać porzeczki. Rozpuścić miód w letniej, przegotowanej wodzie i zalać owoce. Otwór przykryć ręcznikiem kuchennym i zabezpieczyć gumką. Dwa razy dziennie mieszać zawartość słoja wyparzoną drewnianą łyżką. Po około 3 tygodniach gdy na powierzchni pojawi się galaretowaty kożuszek zlać płyn przez sito wyłożone gazą. Rozlać do butelek i wynieść do chłodnej piwnicy.
Komentarze