Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na domowy ocet z czarnej porzeczki sprawdzi się w każdym domu. Intensywny smak owoców przywoła wspomnienie lata, a jej właściwości wzmocnią odporność w okresie jesienno-zimowym. Autorką przepisu jest Anna W, laureatka konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".

Składniki

500 g owoców czarnej porzeczki
1 l wody
3 łyżki miodu

Opis wykonania

Do wyparzonego słoja o pojemności około 2,5 litra wsypać porzeczki. Rozpuścić miód w letniej, przegotowanej wodzie i zalać owoce. Otwór przykryć ręcznikiem kuchennym i zabezpieczyć gumką. Dwa razy dziennie mieszać zawartość słoja wyparzoną drewnianą łyżką. Po około 3 tygodniach gdy na powierzchni pojawi się galaretowaty kożuszek zlać płyn przez sito wyłożone gazą. Rozlać do butelek i wynieść do chłodnej piwnicy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych