Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Piękna pomarańczowa dynia to symbol jesiennej kuchni, a przygotować możecie z niej dosłownie wszystko, począwszy od zup, na deserach skończywszy. Pokażę Wam, jak przyrządzić pyszny, treściwy i rozgrzewający pasztet na bazie dyni i fasoli.

Składniki

200 g białej fasoli
400 g puree z pieczonej dyni
2 jajka
1 cebula smażona
1 główka pieczonego czosnku
pestki dyni (do podania)
Przyprawy:
wędzona papryka
mielony kumin
mielona kolendra
cynamon
sól
pieprz

Opis wykonania

1

Fasolę, wymoczoną wcześniej przez całą noc, ugotuj na miękko na płycie grzewczej w osolonej wodzie.

Dynię pozbawioną pestek i skóry piecz w piekarniku razem z główką czosnku.

2

Do pojemnika blendera dodaj dynię, usmażoną cebulę i pieczony czosnek. Do tego solidną porcję przypraw, takich jak kolendra, kumin czy wędzona papryka oraz sól i pieprz do smaku. 

Całość zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj jajka, fasolę i pestki dyni. Blenduj jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się wymieszały.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około godzinę.

4

Taki pasztet możesz podać jeszcze ciepły, jako główny składnik obiadu z dodatkiem kaszy czy ziemniaków. Z kolei na zimno świetnie sprawdzi się jako element kanapek.

Jego smak możesz urozmaicić ostrym sosem chili albo owocowymi konfiturami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych