


Piękna pomarańczowa dynia to symbol jesiennej kuchni, a przygotować możecie z niej dosłownie wszystko, począwszy od zup, na deserach skończywszy. Pokażę Wam, jak przyrządzić pyszny, treściwy i rozgrzewający pasztet na bazie dyni i fasoli.
Fasolę, wymoczoną wcześniej przez całą noc, ugotuj na miękko na płycie grzewczej w osolonej wodzie.
Dynię pozbawioną pestek i skóry piecz w piekarniku razem z główką czosnku.
Do pojemnika blendera dodaj dynię, usmażoną cebulę i pieczony czosnek. Do tego solidną porcję przypraw, takich jak kolendra, kumin czy wędzona papryka oraz sól i pieprz do smaku.
Całość zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj jajka, fasolę i pestki dyni. Blenduj jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się wymieszały.
Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około godzinę.
Taki pasztet możesz podać jeszcze ciepły, jako główny składnik obiadu z dodatkiem kaszy czy ziemniaków. Z kolei na zimno świetnie sprawdzi się jako element kanapek.
Jego smak możesz urozmaicić ostrym sosem chili albo owocowymi konfiturami.