Domowy pasztet z dyni i fasoli
10 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Domowy pasztet z dyni i fasoli
Domowy pasztet z dyni i fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fasolę, wymoczoną wcześniej przez całą noc, ugotuj na miękko na płycie grzewczej w osolonej wodzie.
Dynię pozbawioną pestek i skóry piecz w piekarniku razem z główką czosnku.
Do pojemnika blendera dodaj dynię, usmażoną cebulę i pieczony czosnek. Do tego solidną porcję przypraw, takich jak kolendra, kumin czy wędzona papryka oraz sól i pieprz do smaku.
Całość zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj jajka, fasolę i pestki dyni. Blenduj jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się wymieszały.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Tak przygotowaną masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około godzinę.
Taki pasztet możesz podać jeszcze ciepły, jako główny składnik obiadu z dodatkiem kaszy czy ziemniaków. Z kolei na zimno świetnie sprawdzi się jako element kanapek.
Jego smak możesz urozmaicić ostrym sosem chili albo owocowymi konfiturami.
Komentarze