Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Twarożek to prawdziwa białkowa bomba i cenne źródło wapnia, dlatego powinien być częstym gościem w naszej kuchni. Tak wiele zalet, a tak prosto go przygotować!

Składniki

kwaśne mleko
kefir
szczypiorek

Opis wykonania

Kwaśne mleko wlej do naczynia. Naczynie z kwaśnym mlekiem wstaw do dużego garnka z gorącą wodą (o temperaturze około 60⁰C). Pozostaw je tam aż skrzep oddzieli się od serwatki. Następnie ogrzej mleko i wylej na sitko wyłożone podwójnie złożoną watą. Powstały twaróg rozetrzyj z kefirem i dodaj drobno posiekany szczypiorek. Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.

Tip:

Do tak przygotowanego twarożku możesz dodać różnego rodzaju dodatki, np. pomidory, ogórki czy rzodkiewkę.

Do przygotowania twarożku możesz użyć także ciepłego słodkiego mleka i soku z cytryny. Na 1 litr mleka potrzebne będą 3 łyżki soku z cytryny. Mleko z sokiem z cytryny odstaw w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Gdy mleko zgęstnieje ogrzewaj je w kąpieli wodnej (ok. 60⁰C) aż do oddzielenia się od serwatki. Na koniec odsącz. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Polecam przepis
Radosław
Warto dodać kiełki oraz prażone nasiona słonecznika

Powiązane przepisy