Dorada pieczona w piekarniku z czosnkiem i pomidorkami
2 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Składniki
Dorada pieczona w piekarniku z czosnkiem i pomidorkami
Dorada pieczona w piekarniku z czosnkiem i pomidorkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dorada, znana również jako złota ryba lub dorado. Jest ceniona za swoje delikatne i łagodne mięso, ma delikatny, ale wyraźnie wyczuwalny morski posmak, który nie jest przesadnie rybi czy tłusty, Jak zrobić doradę? Jeśli ryby mają intensywny rybi zapach, możesz je najpierw namoczyć w mleku przez około 20 minut. Mleko pomoże zneutralizować rybi zapach i uczynić mięso delikatniejszym. Po namoczeniu ryby dokładnie opłucz ja pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.
Dorada z piekarnika lubi otoczenie sosu. W małej miseczce wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Tą marynatą natrzyj ryby zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. W brzuch każdej dorady włóż po kilka połówek czosnku, co doda dodatkowego aromatu podczas pieczenia.
Pomidorki koktajlowe umyj i osusz, a następnie rozłóż je wokół ryb w naczyniu żaroodpornym. Dorada z piekarnika z warzywami pasuje idealnie – wypróbuj także inne warzywa jak cebulę, paprykę, czosnek, szparagi i fenkuł włoski.
Jak wygląda pieczenie dorady? Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20–25 minut, aż ryby będą złociste i chrupiące, a pomidorki lekko zwęglone.
Upieczoną doradę podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Chociaż pieczenie dorady w piekarniku jest jedną z popularniejszych metod przyrządzania dorady, ryba ta doskonale sprawdza się także pieczona w soli, co jest tradycyjną metodą konserwowania i podkreślania jej delikatnego smaku.
Nazwa „dorada” pochodzi od hiszpańskiego słowa „dorado”, co oznacza „złoty”, co jest odniesieniem do złotych pasów znajdujących się na głowie ryby.
Dorada jest szczególnie ceniona w krajach śródziemnomorskich. Z uwagi na delikatne mięso i małą liczbę ości, dorada jest często wybierana przez restauracje i kucharzy amatorów jako baza do eleganckich dań rybnych.
Jak podać pieczoną doradę? Ryba będzie smakować wyśmienicie z dodatkiem świeżych ziół, takich jak bazylia czy pietruszka oraz z kawałkiem cytryny do skropienia tuż przed spożyciem.
Komentarze