Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bułeczki są puszyste i mięciutkie, obficie nadziane jeżynami. Zwieńczone dużą ilością chrupiącej, waniliowej kruszonki.

Składniki

Zaczyn drożdżowy
30 g świeżych drożdży
łyżeczka mąki pszennej
łyżki mleka
łyżeczka cukru
Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
40 g roztopionego masła
100 ml maślanki
100 ml mleka
łyżki drobnego cukru
jajko
Nadzienie
szklanki jeżyn
łyżka budyniu waniliowego
Kruszonka
80 g mąki pszennej
50 g masła
łyżki cukru
łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
małe jajko
50 g masła

Opis wykonania

Zaczyn drożdżowy: Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki. Jeżyny mieszamy z budyniem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 cm x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy rozpuszczone masło.

Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Zamiast owoców dodałam krem czekoladowy i wyszło super, pyszne, pulchne
Toporkiewicz
Bardzo dobre
Aleksandra J
Troszkę wyszło nadzienie podczas pieczenia, ale są bardzo dobre 😊