Duszonka Częstochowska wg Bez Kanału
4 porcje
120 min
Łatwe
Duszonka częstochowska to regionalne, jednogarnkowe danie, które zachwyci prostotą i głębią aromatu.
Składniki
1 kg Ziemniaki
5 szt. Cebula
500 g Kiełbasa
5 szt. Buraki
1 szt. Czosnek
250 ml Śmietana (gęsta)
300 ml Majonez
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
2 łyżka Cukier
100 ml Oliwa z oliwek (do smażenia)
Duszonka Częstochowska wg Bez Kanału
Duszonka Częstochowska wg Bez Kanału
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokrój w plastry.
Warzywa wrzuć do głębokiej patelni lub woka.
Do warzyw dodaj pokrojone w plastry buraki.
Całość duś w naczyniu około 2 godzin.
Oddzielnie przygotuj sos czosnkowy.
Do jogurtu wyciśnij czosnek, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem i nałóż łyżeczką, w zależności ile kto lubi :)
Smacznego!
Komentarze