Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym
4 porcje
30 min
Łatwe
Świetna zupa krem o smaku curry z wyczuwalnym smakiem nasion kolendry i ostrą nutą dzięki chili.
Składniki
1 kg dynia hokkaido (waga obranej i oczyszczonej)
400 ml mleczko kokosowe
400 ml bulion warzywny
1 szt. imbir świeży 5cm
2 szczypta sól
3 łyżka curyy
3 łyżka nasiona kolendry (roztarte w moździerzu)
1 garść bazylia cytrynowa świeża
Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym
Dyniowa zupa curry z mleczkiem kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię oczyszczamy, kroimy w półksiężyce, ściągamy skórę obieraczką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Imbir obieramy, ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Bulion podgrzewamy, dodajemy upieczoną dynię, garść bazylii, dwie szczypty soli, curry oraz kolendrę oraz imbir, blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy, wlewamy mleczko kokosowe i intensywnie mieszamy. Krem podajemy z kleksem z pasty chili.
Komentarze