Egzotyczne curry z soczewicy
4 porcje
Średnie
Curry z czerwonej soczewicy z chilli i czerwoną papryką.
Składniki
250 g czerwonej soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
listek laurowy
pęczek cebuli dymki
strączek chilli
czerwona papryka
ząbki czosnku
2 łyżka masła
2-3 łyżka curry
sól, czarny pieprz
Egzotyczne curry z soczewicy
Egzotyczne curry z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę umyć i włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dopełnić bulionem warzywnym. Dodać liść laurowy i gotować nie za miękko zgodnie z przepisem. W międzyczasie umyć cebulę dymkę i pokroić w cienkie paseczki. Strączki chilli umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki i pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać w garnku masło i podsmażyć przez 2 minuty dymkę, chili, krojoną paprykę i czosnek ciągle mieszając. Curry krótko poddusić i dodać gotowana soczewicę. Wszystko krótko wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Curry z soczewicy podawać gorące.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 8-10 minut.
Komentarze