Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Egzotyczne curry z soczewicy

Opis wykonania

Curry z czerwonej soczewicy z chilli i czerwoną papryką.

Soczewicę umyć i włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dopełnić bulionem warzywnym. Dodać liść laurowy i gotować nie za miękko zgodnie z przepisem. W międzyczasie umyć cebulę dymkę i pokroić w cienkie paseczki. Strączki chilli umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki i pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać w garnku masło i podsmażyć przez 2 minuty dymkę, chili, krojoną paprykę i czosnek ciągle mieszając. Curry krótko poddusić i dodać gotowana soczewicę. Wszystko krótko wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Curry z soczewicy podawać gorące.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 8-10 minut.