Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Curry z czerwonej soczewicy z chilli i czerwoną papryką.

Składniki

250 g czerwonej soczewicy
400 ml bulionu warzywnego
listek laurowy
pęczek cebuli dymki
strączek chilli
czerwona papryka
ząbki czosnku
2 łyżka masła
2-3 łyżka curry
sól, czarny pieprz

Opis wykonania

Soczewicę umyć i włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Dopełnić bulionem warzywnym. Dodać liść laurowy i gotować nie za miękko zgodnie z przepisem. W międzyczasie umyć cebulę dymkę i pokroić w cienkie paseczki. Strączki chilli umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki i pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Rozgrzać w garnku masło i podsmażyć przez 2 minuty dymkę, chili, krojoną paprykę i czosnek ciągle mieszając. Curry krótko poddusić i dodać gotowana soczewicę. Wszystko krótko wymieszać i podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Curry z soczewicy podawać gorące. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 8-10 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych