Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Faszerowana papryka jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki

4 szt. duże czerwone papryki
100 g kaszy jaglanej
3 szt. pomidory
1 garść czarnych oliwek
1 garść suszonych pomidorów
1 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
oliwa z oliwek
sól do smaku

Opis wykonania

W zależności od ilości może być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem. Najczęściej przygotowywana z mięsem mielonym, jednak przepisy w wersji jarskiej smakuje doskonale, a wykorzystywane przyprawy różnorodność wpływów w tej kuchni.

Opis wykonania

Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Górę odetnij tworząc pokrywkę. Kaszę ugotuj na sypko. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop oliwą. Czosnek rozgnieć ostrzem noża i posiekaj. Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki. Suszone pokrój w drobną kostkę, a oliwki w ćwiartki. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista dodaj świeże pomidory. Podsmażaj 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i na ciepłej patelni wymieszaj całość z kaszą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Na koniec wszystko dopraw oregano, kuminem, pieprzem i solą. Papryki nafaszeruj kaszą i skrop delikatnie oliwą. Piecz w piekarniku przez około 10 minut w 180 °C.

TIP

Amatorzy łagodniejszych smaków mogą zamienić kumin na bazylię, a suszone pomidory na podsmażonego i pokrojonego w kostkę bakłażana.
Do kaszy z powodzeniem możesz dodać również chilli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszne papryki w wersji wege ❤️posypałam jeszcze serem mozzarella.
Patrycja Lewandowska
Zamiast przekrajać paprykę na pół, polecam odkroić kawałek przy ogonku, wydrylować i wtedy nafaszerować. Tak upieczona papryka mniej się "rozwala" przy jedzeniu :)