


Faszerowana papryka jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej.
W zależności od ilości może być samodzielnym daniem obiadowym lub dodatkiem. Najczęściej przygotowywana z mięsem mielonym, jednak przepisy w wersji jarskiej smakuje doskonale, a wykorzystywane przyprawy różnorodność wpływów w tej kuchni.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Górę odetnij tworząc pokrywkę. Kaszę ugotuj na sypko. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop oliwą. Czosnek rozgnieć ostrzem noża i posiekaj. Świeże pomidory sparz i obierz ze skórki. Suszone pokrój w drobną kostkę, a oliwki w ćwiartki. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmaż cebulę i czosnek. Gdy cebula zrobi się szklista dodaj świeże pomidory. Podsmażaj 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i na ciepłej patelni wymieszaj całość z kaszą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Na koniec wszystko dopraw oregano, kuminem, pieprzem i solą. Papryki nafaszeruj kaszą i skrop delikatnie oliwą. Piecz w piekarniku przez około 10 minut w 180 °C.
Amatorzy łagodniejszych smaków mogą zamienić kumin na bazylię, a suszone pomidory na podsmażonego i pokrojonego w kostkę bakłażana.
Do kaszy z powodzeniem możesz dodać również chilli.