Faszerowane cukinie
4 porcje
30 min
Łatwe
Faszerowane warzywa nie tylko pięknie wyglądają, ale – przede wszystkim – jeszcze lepiej smakują.
Składniki
150 g czerwonej soczewicy
200 g wędzonego boczku
4 g małe, okrągłe cukinie
2 szt. pomiodry
1 szt. cebula
- szt. mieszanka ulubionych przypraw, np. słodka papryka, chili, kurkuma, zioła prowansalskie
do smaku szt. sól, pieprz
Faszerowane cukinie
Faszerowane cukinie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinia stanowi świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdza się jako danie główne. Warzywa wypełnione farszem z czerwonej soczewicy, boczku i pomidorów są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.
Opis wykonania
- Soczewicę wsyp do garnka, zalej 1 szklanką wody, dodaj sól, przykryj i zagotuj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i mieszając odparuj resztę wody, tak, aby soczewica była jak najbardziej gęsta. Przełóż do miski.
- Boczek, cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę. Składniki dodaj do miski. Całość dopraw do smaku przyprawami. Farsz dokładnie wymieszaj.
- Cukinię umyj i odetnij ich górną część (czapeczkę), wydrąż miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką lub nożem), zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce.
- Gotowym farszem napełnij wnętrze cukinii i przykryj odciętą czapeczką, a następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30–40 minut.
- Pod koniec pieczenia ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika na wierzch farszu dodaj po plasterku sera mozzarella i gałązki świeżych ziół. Piecz jeszcze kilka minut, aż cukinie będą miękkie, a ser się rozpuści.
Komentarze