Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowane cukinie

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Faszerowane warzywa nie tylko pięknie wyglądają, ale – przede wszystkim – jeszcze lepiej smakują.

Cukinia stanowi świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdza się jako danie główne. Warzywa wypełnione farszem z czerwonej soczewicy, boczku i pomidorów są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.





Opis wykonania



  1. Soczewicę wsyp do garnka, zalej 1 szklanką wody, dodaj sól, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i mieszając odparuj resztę wody, tak, aby soczewica była jak najbardziej gęsta. Przełóż do miski.

  2. Boczek, cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę. Składniki dodaj do miski. Całość dopraw do smaku przyprawami. Farsz dokładnie wymieszaj.

  3. Cukinię umyj i odetnij ich górną część (czapeczkę), wydrąż miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką lub nożem), zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce.

  4. Gotowym farszem napełnij wnętrze cukinii i przykryj odciętą czapeczką, a następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu.

  5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut.

  6. Pod koniec pieczenia ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika na wierzch farszu dodaj po plasterku sera mozzarella i gałązki świeżych ziół. Piecz jeszcze kilka minut, aż cukinie będą miękkie a ser się rozpuści.


Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…