Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Faszerowane warzywa nie tylko pięknie wyglądają, ale – przede wszystkim – jeszcze lepiej smakują.

Składniki

150 g czerwonej soczewicy
200 g wędzonego boczku
4 g małe, okrągłe cukinie
2 szt. pomiodry
1 szt. cebula
- szt. mieszanka ulubionych przypraw, np. słodka papryka, chili, kurkuma, zioła prowansalskie
do smaku szt. sól, pieprz

Opis wykonania

Cukinia stanowi świetny dodatek do wielu potraw mięsnych, ale równie dobrze sprawdza się jako danie główne. Warzywa wypełnione farszem z czerwonej soczewicy, boczku i pomidorów są treściwym, pełnym smaku i aromatu daniem obiadowym i nie potrzebują już żadnych dodatków.

 

Opis wykonania

  1. Soczewicę wsyp do garnka, zalej 1 szklanką wody, dodaj sól, przykryj i zagotuj. Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i mieszając odparuj resztę wody, tak, aby soczewica była jak najbardziej gęsta. Przełóż do miski.
  2. Boczek, cebulę i pomidory pokrój w małą kostkę. Składniki dodaj do miski. Całość dopraw do smaku przyprawami. Farsz dokładnie wymieszaj.
  3. Cukinię umyj i odetnij ich górną część (czapeczkę), wydrąż miąższ (najlepiej ostrą, niewielką łyżką lub nożem), zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce.
  4. Gotowym farszem napełnij wnętrze cukinii i przykryj odciętą czapeczką, a następnie umieść je w żaroodpornym naczyniu.
  5. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30–40 minut.
  6. Pod koniec pieczenia ok. 10 minut przed wyjęciem z piekarnika na wierzch farszu dodaj po plasterku sera mozzarella i gałązki świeżych ziół. Piecz jeszcze kilka minut, aż cukinie będą miękkie, a ser się rozpuści.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych