Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Faszerowane filety z kurczaka

Opis wykonania

Pierś kurczaka faszerowana pomidorami, czosnkiem i bazylią z serem mascarpone i gorgonzola. Dania z drobiu są pożywne i można przygotować je na wiele sposobów. Tym razem na obiad wypróbuj faszerowane filety z piersi kurczaka.

Naciąć wzdłuż pierś kurczaka, tworząc kieszonkę. Posiekać na drobno w mikserze pomidory, czosnek i bazylię, dodać sól i pieprz. Napełnić kieszonki farszem. Filety posypać z wierzchu solą i pieprzem. Natłuścić oliwą dno nieperforowanego pojemnika do gotowania. Włożyć filety, podlać białym winem i rosołem drobiowym. Gotować według przepisu. Filety trzymać w cieple.



Powstały wywar przelać do małego garnka i wygotować, aż pozostanie ok. 100 ml. Pokroić drobno bazylię. Roztopić w wywarze ser mascarpone i gorgonzola. Dodać bazylię i doprawić sos pieprzem cayenne, solą i sokiem z cytryny. Pierś kurczaka pokroić ukośnie na plastry. Podawać polane sosem na podgrzanych talerzach.



 



Sposób nastawiania:



Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, 14-16 minut.