Faszerowane filety z kurczaka
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Faszerowane filety z kurczaka
Faszerowane filety z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zanim zaczniesz
Pierś z kurczaka nadziewana pomidorami, czosnkiem i bazylią z serem mascarpone i gorgonzola może być gotowana w sosie lub przygotowana z pomocą piekarnika. Bez względu na wybór obróbki cieplnej, mięso pozostaje soczyste i pełne bogatych smaków. Nadziewane piersi z kurczaka można zastąpić filetem indyka.
Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie należy naciąć wzdłuż filet, tworząc kieszonkę, co pozwoli przygotować faszerowaną pierś w kurczaka.
Warzywa umyć i posiekać na drobno za pomocą blendera kielichowego pomidory, czosnek i bazylię, dodać sól i pieprz. Napełnić kieszonki farszem. Filety posypać z wierzchu solą i pieprzem.
Natłuścić oliwą dno nieperforowanego pojemnika do gotowania. Włożyć filety, podlać białym winem i rosołem drobiowym. Gotować kilkanaście minut w zależności od mocy płyty indukcyjnej (od 20 do 30 minut). Faszerowana pierś kurczaka z piekarnika pomoże zachować soczystość mięsa dzięki włączeniu opcji pieczenia na parze.
Powstały wywar przelać do małego garnka i gotować do momentu, aż pozostanie około 100 ml. Po redukcji sosu roztopić w wywarze ser mascarpone i gorgonzola. Dodać posiekaną bazylię i doprawić sos pieprzem cayenne, solą i sokiem z cytryny.
Czym faszerować pierś z kurczaka? Sprawdzą się podsmażone na maśle pieczarki, ser pleśniowy z orzechami włoskimi, smażone grzyby z pęczakiem albo bakalie – morele, śliwki lub daktyle namoczone w soku pomarańczowym.
Faszerowaną pierś kurczaka pokroić ukośnie na plastry. Podawać polane sosem na podgrzanych talerzach w towarzystwie młodych ziemniaków.
Komentarze