


Lekka sałatka z jarmużem, komosą ryżową i borówkami polana klasycznym sosem vinegret. Smacznie, zdrowo, kolorowo.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
Przygotuj sos. Do miseczki dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki blendera, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Borówki i jarmuż opłucz. Z liści jarmużu usuń twarde łodygi.
Komosę ryżową połącz z jarmużem, borówkami i polej przygotowanym dressingiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.