Fit sałatka z jarmużem, borówkami i komosą ryżową
4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Fit sałatka z jarmużem, borówkami i komosą ryżową
Fit sałatka z jarmużem, borówkami i komosą ryżową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
Przygotuj sos. Do miseczki dodaj 8 łyżek oliwy, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę musztardy. Wszystkie składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki blendera, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Borówki i jarmuż opłucz. Z liści jarmużu usuń twarde łodygi.
Komosę ryżową połącz z jarmużem, borówkami i polej przygotowanym dressingiem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Komentarze