FIT ŚNIADANIE: Bezglutenowy chleb z amarantusa
6 porcje
840 min
Łatwe
3.2 (Ilość ocen: 5)
Ten chleb możesz jeść bez obaw o zawartość glutenu!
Składniki
200 g - amarantusa
120 g - płatków jaglanych
3 łyżki - siemienia lnianego
300 ml - wody
50 ml - oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki - sody oczyszczonej
1 - soli
- zioła prowanasalskie
- suszony czosnek
- suszone pomidory
- sezam do dekoracji
FIT ŚNIADANIE: Bezglutenowy chleb z amarantusa
FIT ŚNIADANIE: Bezglutenowy chleb z amarantusa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Decydując się na upieczenie własnego chleba masz pewność, że w jego skład wchodzą tylko naturalne i zdrowe składniki. A jego przygotowanie wcale nie musi być trudne i pracochłonne.
Opis przygotowania:
- Komosę ryżową oraz połowę siemienia lnianego namaczaj w podwójnej objętości wody przez 12 godzin.
- Następnie odsącz je na sitku (nie gotuj) i zmiksuj z płatkami jaglanymi oliwą, sodą, przyprawami i pozostałą częścią siemienia lnianego.
- Foremkę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i wysyp odrobiną mąki ryżowej lub gryczanej.
- Przygotowaną masę wlej do formy, posyp odrobiną sezamu i piecz w temperaturze 165 stopni przez około 80 - 90 minut. Odstaw od ostygnięcia
Komentarze