Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

FIT ŚNIADANIE: Bezglutenowy chleb z amarantusa

FIT ŚNIADANIE: Bezglutenowy chleb z amarantusa
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

840 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.2 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Jacek Bilczyński ChUxWOdO6UXVA1
Ten chleb możesz jeść bez obaw o zawartość glutenu!

Składniki

200 g - amarantusa
120 g - płatków jaglanych
3 łyżki - siemienia lnianego
300 ml - wody
50 ml - oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki - sody oczyszczonej
1 - soli
- zioła prowanasalskie
- suszony czosnek
- suszone pomidory
- sezam do dekoracji

Opis wykonania

Decydując się na upieczenie własnego chleba masz pewność, że w jego skład wchodzą tylko naturalne i zdrowe składniki. A jego przygotowanie wcale nie musi być trudne i pracochłonne.

Opis przygotowania:

  1. Komosę ryżową oraz połowę siemienia lnianego namaczaj w podwójnej objętości wody przez 12 godzin.
  2. Następnie odsącz je na sitku (nie gotuj) i zmiksuj z płatkami jaglanymi oliwą, sodą, przyprawami i pozostałą częścią siemienia lnianego.
  3. Foremkę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym i wysyp odrobiną mąki ryżowej lub gryczanej.
  4. Przygotowaną masę wlej do formy, posyp odrobiną sezamu i piecz w temperaturze 165 stopni przez około 80 - 90 minut. Odstaw od ostygnięcia
Oceń przepis
Średnia ocen: 3.2, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Kolejny przepis na bezglutenowy chleb przetestowany. Proporcje idealne, polecam. Warto spróbować tej alternatywy