Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie

FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

480 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Jacek Bilczyński ChUxWOdO6UXVA1
Idealny jako podstawa kanapek!

Składniki

Zakwas:
400 g mąki żytniej (typ 2000)
400 ml letniej wody

Chleb:
150 g mąki żytniej (typ 2000)
400 g mąki żytniej (typ 720)
2 łyżeczki soli
600 ml letniej wody
dodatki (nasiona, suszone owoce, suszone zioła - wedle uznania)

Opis wykonania

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam każdego dnia. Przygotowany na naturalnym zakwasie, wzbogacony o ulubione dodatki na stałe zagości w Twojej kuchni.

Opis przygotowania:

  1. Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie zakwasu - zajmuje to aż 5 dni. Zacznij od zmieszania w dużym naczyniu 100 g mąki żytniej i 100 ml wody. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie dodaj kolejne 100 g mąki oraz 100 ml wody, wymieszaj, przykryj i odstaw na kolejne 24 godziny. Postępuj tak przez 4 dni. Kiedy dodasz ostatnią porcję mąki i wody odstaw zakwas pod przykryciem na 12 godzin, a nie jak wcześniej na 24 godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy i pora przystąpić do przygotowania masy na chleb.
  2. Wymieszaj 300 g zakwasu, przyprawy, mąkę żytnią (typ 2000 i typ 720) oraz ulubione dodatki.
  3. Umieść w wysmarowanej olejem kokosowym foremce i odstaw w ciepłe miejsce na około 6 godzin.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut. Tu warto również skorzystać z żaroodpornego naczynia z wodą, które należy umieścić na najniższej półce w piekarniku i wyjąć po 15 minutach pieczenia.
  5. Gotowy chleb pozostaw do ostygnięcia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych