FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie
8 porcje
480 min
Łatwe
Idealny jako podstawa kanapek!
Składniki
Zakwas:
400 g mąki żytniej (typ 2000)
400 ml letniej wody
Chleb:
150 g mąki żytniej (typ 2000)
400 g mąki żytniej (typ 720)
2 łyżeczki soli
600 ml letniej wody
dodatki (nasiona, suszone owoce, suszone zioła - wedle uznania)
FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie
FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chleb nieodłącznie towarzyszy nam każdego dnia. Przygotowany na naturalnym zakwasie, wzbogacony o ulubione dodatki na stałe zagości w Twojej kuchni.
Opis przygotowania:
- Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie zakwasu - zajmuje to aż 5 dni. Zacznij od zmieszania w dużym naczyniu 100 g mąki żytniej i 100 ml wody. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie dodaj kolejne 100 g mąki oraz 100 ml wody, wymieszaj, przykryj i odstaw na kolejne 24 godziny. Postępuj tak przez 4 dni. Kiedy dodasz ostatnią porcję mąki i wody odstaw zakwas pod przykryciem na 12 godzin, a nie jak wcześniej na 24 godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy i pora przystąpić do przygotowania masy na chleb.
- Wymieszaj 300 g zakwasu, przyprawy, mąkę żytnią (typ 2000 i typ 720) oraz ulubione dodatki.
- Umieść w wysmarowanej olejem kokosowym foremce i odstaw w ciepłe miejsce na około 6 godzin.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut. Tu warto również skorzystać z żaroodpornego naczynia z wodą, które należy umieścić na najniższej półce w piekarniku i wyjąć po 15 minutach pieczenia.
- Gotowy chleb pozostaw do ostygnięcia.
Komentarze