Focaccia z oliwkami i rozmarynem
4 porcje
Średnie
Pyszna focaccia z hiszpańskimi oliwkami i pachnąca rozmarynem.
Składniki
500 g Mąka pszenna
8 g Suche drożdże
2 łyżka Zioła prowansalskie
50 ml Oliwa z oliwek
1 łyżka Cukier
1 łyżeczka Sól
200 ml Ciepła woda
2 szczypta Sól gruboziarnista
1 szt. Rozmaryn świeży - gałązka
2 garść Zielone oliwki drylowane
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Focaccia z oliwkami i rozmarynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, formujemy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na 30 minut. Układamy (wciskamy) oliwki kawałki, gałązki rozmarynu i całość posypujemy solą. Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut.
Komentarze