Frittata Piotra Kuli
4 porcje
30 min
Łatwe
Frittata to proste, szybkie i sycące danie idealne na jesienno- zimowe śniadanie.
Dodaj swoje ulubione dodatki i ciesz się prawdziwie włoskim śniadaniem :)
Składniki
5 szt. Jajka
1 szt. Pomidor
1 szt. Cebula
1 szt. Papryka czerwona
150 g Pieczarki
300 g Mozzarella
2 łyżka Oliwa
1 szczypta Pieprz
1 szczypta Sól
1 szczypta Oregano
1 szczypta Bazylia
Frittata Piotra Kuli
Frittata Piotra Kuli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Do miski wbij wszystkie jajka.
- W blenderze posiekaj cebulę.
- Pieczarki pokrój w cienkie talarki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy.
- Gdy oliwa będzie już rozgrzana na patelnię dodaj pieczarki oraz posiekaną wcześniej cebulę
- Składniki pozostaw na kilka minut aby się przyrumieniły, następnie wyłóż je na dno formy na tartę.
- Jajka rozbełtaj w kielichu blendera, dodaj do nich pomidory pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w paski.
- Masę jajeczno- pomidorową wylej jako kolejną warstwę do formy na tartę.
- Na wierzchu frittaty rozłóż cienkie plastry mozzarelli.
- Formę włóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni.
- Gotową frittatę udekoruj liścmi świeżej bazylii.
Smacznego!
Komentarze