Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na gołąbki naprawdę jest smaczny, prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych - idealny. Gołąbki wegetariańskie to pyszne danie, które smakuje nie tyko wegetarianom!

Składniki

500 g pieczarek
2 szt. białe cebule
3 łyżka masła
sól do smaku
1/2 łyżeczka garam masala
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
suszona papryka chili świeżo mielona do smaku
400 g kaszy kuskus
1 szt. kapusta włoska
1 łyżka cukru
3 łyżka ciemnego sosu sojowego
200 g masło do smażenia i omaszczenia

Opis wykonania

Farsz:Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z szczyptą cukru, dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do momentu, aż woda z nich odparuje. Doprawiamy solą i garam masala. Do dużej miski wsypujemy kuskus, zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru.Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.Z każdego liścia, delikatnie nożem ścinamy grube końce. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. Formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy przyrumienione gołąbki. Pół szklanki wody mieszamy z sosem sojowym i zalewamy nią gołąbki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową. Gołąbki pieczemy ok. 40 min. w 190°C, 10 min. przed końcem ściągamy folię. Przed podaniem polewamy masłem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych