Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grillowane warzywa kojarzą się z latem, wypoczynkiem i spokojem. Przygotowane na grillu węglowym, czy to jako samodzielne danie, czy dodatek do mięsa, zawsze smakują świetnie. Teraz, dzięki elektrycznemu odpowiednikowi tradycyjnego grilla, ten smak możesz poczuć również zimą. Pyszne i zdrowe danie z pewnością docenią także osoby będące na diecie. Warzywa z grilla można bowiem jeść bezkarnie i w niemal nieograniczonych ilościach. Spróbuj grillowanych warzyw w marynacie i, bez względu na porę roku, poczuj cudowny sobie smak lata na swoim talerzu.

Składniki

Cukinia
Papryka: czerwona i żółta
Małe pieczarki
Młode marchewki
Bataty
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Posiekane świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
Pieprz, sól
Opcjonalnie odrobina brązowego cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
340 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
40.7 g
Błonnik
7.6 g
Białko
10.5 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Wszystkie warzywa na grilla dokładnie umyj. Bataty i marchewki możesz dodatkowo wyszorować szczoteczką. Następnie cukinię pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra,  z papryki usuń nasiona i podziel na dość spore kawałki. Młodą marchewkę przekrój wzdłuż na dwie części, a bataty pokrój plasterki grubości 0,5cm.

Przygotowujemy marynatę do warzyw. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, drobno posiekane zioła oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Porada

Do warzyw z grilla będzie świetnie pasował sos jogurtowo-czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy.



Bosh Logo
Bosh

Warzywa dokładnie wymieszaj z marynatą i pozostaw na około 2-3 godziny.

Wszystkie składniki ułóż na rozgrzanym grillu elektrycznym i opiekaj, aż zrobią się miękkie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
super przepis
Radosław
Dodatkowo wykorzystałem sos jogurtowo-czosnkowy. Smaczna kompozycja
Monka
Uwielbiam warzywa z grilla czekają przygotowane na wieczorne biesiadowanie
Monka
Cudowne Najlepsza jest cukinia
Iza
Super patent na proste urozmaicenie potraw z grilla
Pafwvcio
Bardzo smaczne polecam !
Aleksandra J
Świetny dodatek do grilla ☺️