Gruszki w winie z lodami
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Jeśli chcemy zaskoczyć gości niestandardowym połączeniem smaków, warto przyrządzić gruszki w winie z lodami. Dodatek miodu i imbiru rozgrzeje podniebienia, a porzeczka nada przyjemnej, kwaskowej nuty.
Składniki
6 gruszek
Lody waniliowe
Zalewa:
200 ml wina
2 łyżki miodu
1 łyżka imbiru
2 goździki
Sos:
100 g czerwonej porzeczki
50 ml zalewy z gruszek
2 łyżki lodów
1 łyżka miodu
Gruszki w winie z lodami
Gruszki w winie z lodami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki na sos miksujemy z pomocą blendera tak, by uzyskać aksamitną konsystencję.
Gotujemy na płycie grzewczej składniki na zalewę i redukujemy płyn do połowy objętości.
Porada
Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. Idealny koktajl możesz mieć zawsze ze sobą.
Gorącym wywarem zalewamy gruszki i odstawiamy na noc do ostygnięcia.
Podajemy z lodami waniliowymi.
Komentarze