Gryczana granola z orzechami
9 porcje
100 min
Łatwe
Pyszna i chrupiąca gryczana granola, bez dodatku cukrów, z makiem i orzechami. Do serwowania na słodko z jogurtem lub jako dodatek do sałatek.
Składniki
100 g kasza gryczana niepalona
100 g mak
100 g orzechy włoskie
50 g pestki dyni
30 g zmielone nasiona chia lub lnu
3 łyżka rozpuszczony olej kokosowy
3 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka kurkuma
Gryczana granola z orzechami
Gryczana granola z orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę gryczaną z makiem opłukać na sicie i zalać obficie wodą ok, ok, 3-4 cm powyżej poziomu składników i moczyć przez 30 min. Piekarnik nastawić na 70 stopni. Po upływie 30 min odlać wodę z kaszy i maku na sicie i wymieszać z innymi składnikami. Granolę wysypać na papier do pieczenia i piec przez ok. godzinę do momentu w którym granola będzie całkowicie sucha. W trakcie pieczenia przemieszać granole ok 3 razy co 20 min do jej równomiernego wysuszenia.
Komentarze