Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gulasz z bakłażana

Opis wykonania

Gulasz z bakłażana jest dobry jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie. Wypróbuj przepis na to pyszne danie, które kusi swoim smakiem i aromatem.

Gulasz z bakłażana - krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz je, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Papryki pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Gulasz z bakłażana - krok 2

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.

Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek.

Gulasz z bakłażana - krok 3

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj bakłażana i pomidory. W tym samym momencie dodaj też przyprawy - paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz.

Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś gulasz na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Gulasz z bakłażana - krok 4

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.