Gulasz z bakłażana
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Gulasz z bakłażana
Gulasz z bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz je, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Papryki pokrój w niezbyt dużą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.
Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj bakłażana i pomidory. W tym samym momencie dodaj też przyprawy – paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz.
Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś gulasz na małej mocy płyty grzewczej przez 15–20 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze