Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Gulasz z bakłażana jest dobry jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie. Wypróbuj przepis na to pyszne danie, które kusi swoim smakiem i aromatem.

Składniki

2 puszki pokrojonych pomidorów
2 bakłażany
3 kolorowe papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
168 kcal
Tłuszcz
3.8 g
Węglowodany
23.5 g
Błonnik
6.9 g
Białko
7.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz je, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Papryki pokrój w niezbyt dużą kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.

Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Kiedy cebula się zeszkli, dodaj bakłażana i pomidory. W tym samym momencie dodaj też przyprawy – paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz.

Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś gulasz na małej mocy płyty grzewczej przez 15–20 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych