Gulasz z bakłażana
![Gulasz z bakłażana](https://akademiasmaku.pl/storage/7802/conversions/gulasz-z-baklazana-4984-single.webp)
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Gulasz z bakłażana
Gulasz z bakłażana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9885/conversions/I5wgQ4648wMz6Y-thumb.webp)
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażany pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz je, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Papryki pokrój w niezbyt dużą kostkę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9886/conversions/Rs4eNfCpjs4JGl-thumb.webp)
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego. Najpierw w garnku ląduje papryka.
Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek.
Porada
Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9887/conversions/Uoa7YN66O4s3GM-thumb.webp)
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj bakłażana i pomidory. W tym samym momencie dodaj też przyprawy – paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz.
Wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek i duś gulasz na małej mocy płyty grzewczej przez 15–20 minut do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9888/conversions/hfHFM2qRGnmcGp-thumb.webp)
Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze