Hamburger ryżowy z krewetkami,
1 porcje
30 min
Średnie
Ryżowy hamburger w nori z krewetkami , karmelizowaną marchwią oraz sosem jogurtowym z miętą , czosnkiem i chilli
Składniki
1 szklanka ryż długoziarnisty
8-10 szt. krewetki
1 szt. listek alg morskich nori (do sushi)
1 szt. mała marchewka
3-4 łyżka olej rzepakowy
1/2 szklanka jogurt typ grecki
5 szt. listki mięty
1 szt. mały ząbek czosnku
1/2 szt. mała papryczka chilii
2 łyżka masło
1/2 łyżeczka miód
1 szt. sałata lodowa (listek)
Hamburger ryżowy z krewetkami,
Hamburger ryżowy z krewetkami,
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy na sypko - odcedzamy ,studzimy. Siekamy miętę , papryczkę chili i czosnek . Wrzucamy do jogurtu. Mieszamy ,doprawiamy pieprzem ,solą i cukrem, Do ryżu dodajemy mąkę ,mieszamy. Wykładamy kokilkę o średnicy 9-10cm folią spożywczą. Formujemy z ryżu dwa "hamburgery" grubości ok 2cm dokładnie uciskając od góry mniejszym naczyniem, Wyjmujemy delikatnie uformowanego hamburgera i kładziemy na rozgrzany olej. Opiekamy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Hamburgery odkładamy na talerz. Obieramy marchewkę a następnie obieraczką tniemy ją na paseczki. Na małej patelni rozgrzewamy trochę oleju ,dodajemy masło. Gdy się roztopi wrzucamy marchewkę. Dusimy na małym ogniu aż będzie al dente. Dodajemy miód i chwile dusimy. Krewetki doprawiamy solą ,białym pieprzem ,czosnkiem i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy dodajemy troszkę masła ,chwile dusimy i zdejmujemy z ognia. Na środku listka nori kładziemy jednego hamburgera - tak żeby połowa hamburgera wystawała ponad jego brzegiem. Kładziemy sałatę następnie smarujemy sosem jogurtowym ,układamy krewetki. Na krewetki układamy marchewkę polewamy delikatnie sosem i przykrywamy drugim hamburgerem. Zawijamy nori, Smacznego!
Komentarze