Hummus
9 porcje
100 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Jak raz spróbujecie, to będziecie wracać do tej pasty :-)
Składniki
1 szklanka Sucha ciecierzyca
2 łyżeczka Soda
1 szklanka Jasna pasta tahini
3 łyżka Sok z cytryny
3 szt. Ząbki czosnku
Sól
Lodowata woda
Hummus
Hummus
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Zostawić na noc. Na następny dzień wylać wodę, opłukać i ponownie zalać nową wodą. Dodać łyżeczkę sody i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka i maślana w środku (u mnie trwało to około 50 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i umieścić w misie blendera. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i nieco soli. Zmiksować całość na jednolitą pastę, po czym stopniowo miksować dodając lodowatą wodę. Dodać jej tyle by pasta pojaśniała i nie była zbyt gęsta (u mnie było to około 1/2 szklanki). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą. Pastę podawać z wybranymi dodatkami i pieczywem. Polecam oliwę i słodką paprykę.
Uwagi: Muszę przyznać, że miałam nie lada problem ze zmiksowaniem pasty, bo mam blender o słabej mocy i już po krótkim czasie zaczął się dusić. Przełożyłam wtedy pastę do głębokiej miski i dokończyłam blenderem ręcznym.
Komentarze