Jaglana rozpusta z gruszkowo-korzennym sosem
3 porcje
40 min
Średnie
Boski budyń, który w rzeczywistości jest zblendowaną kaszką... No, ale budyń brzmi smaczniej, zwłaszcza taki rozpustny i z gruszkami! :D
Składniki
100 g kasza jaglana
1,5 szklanka mleko
1 szklanka woda
1 łyżka olej kokosowy nierafinowany
1 szczypta sól
3 łyżka wiórki kokosowe
1 szt. gruszka
SKŁADNIKI NA SOS
2 łyżka cukier
2 szt. gruszka
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka imbir w proszku
1 łyżka syrop klonowy (opcjonalnie)
Jaglana rozpusta z gruszkowo-korzennym sosem
Jaglana rozpusta z gruszkowo-korzennym sosem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukier karmelizujemy na patelni. Wrzucamy na to pokrojone w kostkę gruszki, podlewamy syropem klonowym, prażymy kilka minut, dodajemy przyprawy i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż owoce zmiękną.
Całość można pożreć na ciepło lub schłodzić – obie opcje są równie dobre.
Aha, oczywiście cynamonu może być ciut mniej – zdaję sobie sprawę, że jestem od niego uzależniona i mam zaburzone proporcje w użytkowaniu tegoż magicznego proszku.
Komentarze