Jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami
2 porcje
Średnie
3.67 (Ilość ocen: 3)
Kasza jaglana podawana z jogurtem, karmelizowanymi jabłkami i musem jabłkowym.
Składniki
Kasza
kubka kaszy jaglanej
szczypta cynamonu*
szczypta imbiru, tartego suszonego*
100 ml jogurtu (mleka/mleka roślinnego)
przecier owocowy (np. jabłkowy)
Karmelizowane jabłka
jabłko
1 łyżka masła
2 łyżeczka cukru brązowego
Jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami
Jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasza jaglana:
- Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej to proporcje 1:2 - jedna porcja kaszy na dwie porcje wody).
- Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i imbir.
- Po wyłączeniu gazu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby „doszła“ i była sypka.
Karmelizowane jabłka:
- Jabłka przekrajamy na pół, usuwamy gniazda, kroimy je w cienkie plastry.
- Na ciepłej patelni rozpuszczamy masło, układamy plastry jabłka i smażymy je z każdej strony (jabłka smażymy na średnim ogniu, nie chcemy spalić masła), posypujemy cukrem i chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować.
- W karmelu smażymy jabłka z obu stron.
Podanie:
- Do miseczek nakładamy kaszę jaglaną, polewamy jogurtem (mlekiem lub mlekiem roślinnym), przecierem owocowym, dekorujemy karmelizowanymi jabłkami i świeżą miętą.
* cynamon i suszony imbir nadają jaglance bardziej wyrazistego smaku, jeśli nie lubisz tych przypraw możesz użyć innych lub zrezygnować z przypraw w ogóle
**karmelizowane jabłka lub gruszki po 3 miesiącu karmienia piersią.
Komentarze