Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami

Jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami
Ilośc porcji

2 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

3.67 (Ilość ocen: 3)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza jaglana podawana z jogurtem, karmelizowanymi jabłkami i musem jabłkowym.

Składniki

Kasza
kubka kaszy jaglanej
szczypta cynamonu*
szczypta imbiru, tartego suszonego*
100 ml jogurtu (mleka/mleka roślinnego)
przecier owocowy (np. jabłkowy)
Karmelizowane jabłka
jabłko
1 łyżka masła
2 łyżeczka cukru brązowego

Opis wykonania

Kasza jaglana:

  1. Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej to proporcje 1:2 - jedna porcja kaszy na dwie porcje wody).
  2. Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i imbir.
  4. Po wyłączeniu gazu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby „doszła“ i była sypka.

Karmelizowane jabłka:

  1. Jabłka przekrajamy na pół, usuwamy gniazda, kroimy je w cienkie plastry.
  2. Na ciepłej patelni rozpuszczamy masło, układamy plastry jabłka i smażymy je z każdej strony (jabłka smażymy na średnim ogniu, nie chcemy spalić masła), posypujemy cukrem i chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować.
  3. W karmelu smażymy jabłka z obu stron.

Podanie:

  1. Do miseczek nakładamy kaszę jaglaną, polewamy jogurtem (mlekiem lub mlekiem roślinnym), przecierem owocowym, dekorujemy karmelizowanymi jabłkami i świeżą miętą.

* cynamon i suszony imbir nadają jaglance bardziej wyrazistego smaku, jeśli nie lubisz tych przypraw możesz użyć innych lub zrezygnować z przypraw w ogóle
**karmelizowane jabłka lub gruszki po 3 miesiącu karmienia piersią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny, zdrowy deser, warto podać najmłodszym.
Aleksandra J
Te karmelizowane jabłka to świetny dodatek 😉
Ewusia1222
Bardzo dobry posiłek