Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jaglanka z jogurtem, musem jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami

Opis wykonania

Kasza jaglana podawana z jogurtem, karmelizowanymi jabłkami i musem jabłkowym.

Kasza jaglana:



  1. Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej to proporcje 1:2 - jedna porcja kaszy na dwie porcje wody).

  2. Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut.

  3. Pod koniec gotowania dodajemy cynamon i imbir.

  4. Po wyłączeniu gazu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut, aby „doszła“ i była sypka.

Karmelizowane jabłka:



  1. Jabłka przekrajamy na pół, usuwamy gniazda, kroimy je w cienkie plastry.

  2. Na ciepłej patelni rozpuszczamy masło, układamy plastry jabłka i smażymy je z każdej strony (jabłka smażymy na średnim ogniu, nie chcemy spalić masła), posypujemy cukrem i chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować.

  3. W karmelu smażymy jabłka z obu stron.

Podanie:



  1. Do miseczek nakładamy kaszę jaglaną, polewamy jogurtem (mlekiem lub mlekiem roślinnym), przecierem owocowym, dekorujemy karmelizowanymi jabłkami i świeżą miętą.

* cynamon i suszony imbir nadają jaglance bardziej wyrazistego smaku, jeśli nie lubisz tych przypraw możesz użyć innych lub zrezygnować z przypraw w ogóle

**karmelizowane jabłka lub gruszki po 3 miesiącu karmienia piersią.