Jaja w skorupkach po staropolsku
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Jaja faszerowane szynką i cebulą, podawane z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki
jajek
cebula
30 g szynki
natka pietruszki, koperek
masło
bułka tarta
masło klarowane
sól, pieprz
sałata
pomidorki koktajlowe
słoiczek tartego chrzanu
Jaja w skorupkach po staropolsku
Jaja w skorupkach po staropolsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, osusz, a następnie przekrój wzdłuż na połówki. Z połówek wyjmij białko i żółtko (pozostawiając w całości skorupkę), które należy posiekać. Cebulę drobno pokrój oraz podsmaż na maśle.
Szynkę pokrój w kostkę, natkę pietruszki oraz koperek posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj 3 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełnij skorupki, delikatnie dociśnij, posyp bułką tartą.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, a następnie ułóż skorupki farszem do dołu. Smaż na rumiano. Podawaj z sałatą, pomidorkami koktajlowymi oraz chrzanem
Komentarze