Jesienne crumble z jabłkami i śliwkami z migdałową kruszonką
6 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Crumble ze śliwkami i jabłkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu deserowym! Owoce pod migdałową kruszonką najlepiej podawać na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych. Zobacz krok po kroku, jak przygotować pyszne crumble i podbić kubki smakowe Twoich gości!
Składniki
500 g śliwek
1,5 kg jabłek
2 łyżki miodu
150 g mąki
50 g otrębów razowych
50 g mąki migdałowej
50 g zmielonych pistacji 100 g masła
100 g masła
100 g cukru
Jesienne crumble z jabłkami i śliwkami z migdałową kruszonką
Jesienne crumble z jabłkami i śliwkami z migdałową kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w małe cząstki, przełóż do garnka, dodaj miód i przesmaż przez 5 minut.
Cukier, masło oraz pozostałe sypkie składniki połącz w robocie kuchennym aż do momentu powstania kruszonki.
Przesmażone jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego, na jabłkach ułóż śliwki, a następnie posyp wszystko kruszonką.
Piecz w piekarniku w temp. 180°C przez 30 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze