Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaczka z gruszkami i rozmarynem

Opis wykonania

Soczyste i intensywne w smaku mięso kaczki doskonale uzupełniają słodki i rozpływające się gruszki. Przepisy świąteczne zawierają wiele sposobów na kaczki, wypróbuj ten!

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kaczkę oczyść z ewentualnych piór. Następnie posyp ją pieprzem i solą z zewnątrz oraz od wewnątrz.

  2. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki. 

  3. Skórę kaczki natrzyj tartą cytryną oraz niewielką ilością soku. Do środka kaczki włóż gałązki rozmarynu oraz gruszki.  Kaczkę ułóż na kracie w piekarniku i piecz 40-60 minut. Pod kaczką umieść blaszkę lub formę, do której będzie ściekał tłuszcz oraz soki. W czasie pieczenia regularnie polewaj kaczkę wytopionym sosem.

  4. Kaczkę krój około 5 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Podawaj z upieczonymi gruszkami.