Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kaczka z gruszkami i rozmarynem

Kaczka z gruszkami i rozmarynem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Soczyste i intensywne w smaku mięso kaczki doskonale uzupełniają słodki i rozpływające się gruszki. Przepisy świąteczne zawierają wiele sposobów na kaczki, wypróbuj ten!

Składniki

1 kaczka
4 gruszki
1 cebula
1 duży pęczek gałązek rozmarynu
1 cytryna (sok i skórka)
Pieprz i sól

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kaczkę oczyść z ewentualnych piór. Następnie posyp ją pieprzem i solą z zewnątrz oraz od wewnątrz.

Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki. 

Skórę kaczki natrzyj tartą cytryną oraz niewielką ilością soku. Do środka kaczki włóż gałązki rozmarynu oraz gruszki.  Kaczkę ułóż na kracie w piekarniku i piecz 40-60 minut. Pod kaczką umieść blaszkę lub formę, do której będzie ściekał tłuszcz oraz soki. W czasie pieczenia regularnie polewaj kaczkę wytopionym sosem.

Kaczkę krój około 5 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Podawaj z upieczonymi gruszkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych