


Soczyste i intensywne w smaku mięso kaczki doskonale uzupełniają słodki i rozpływające się gruszki. Przepisy świąteczne zawierają wiele sposobów na kaczki, wypróbuj ten!
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kaczkę oczyść z ewentualnych piór. Następnie posyp ją pieprzem i solą z zewnątrz oraz od wewnątrz.
Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki.
Skórę kaczki natrzyj tartą cytryną oraz niewielką ilością soku. Do środka kaczki włóż gałązki rozmarynu oraz gruszki. Kaczkę ułóż na kracie w piekarniku i piecz 40-60 minut. Pod kaczką umieść blaszkę lub formę, do której będzie ściekał tłuszcz oraz soki. W czasie pieczenia regularnie polewaj kaczkę wytopionym sosem.
Kaczkę krój około 5 minut po wyciągnięciu z piekarnika. Podawaj z upieczonymi gruszkami.