Kakaowo-waniliowy omlet
1 porcje
20 min
Łatwe
Szybki, smaczny i przede wszyskim pożywny omlet idealny na śniadanie. Łatwy do modyfikowania i dodawania własnych, ulubionych dodatków.
Składniki
Jajka
1 łyżeczka kakao ciemne
1 łyżka ksylitol
25 g białko serwatkowe waniliowe
10 g wiórki kokosowe
2 łyżka sok z cytryny
1 szt. banan
1,5 łyżka masło orzechowe
1 łyżeczka olej kokosowy (do smażenia)
Kakaowo-waniliowy omlet
Kakaowo-waniliowy omlet
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, kakao, ksylitol, białko oraz wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Na patelnie wkładamy olej kokosowy i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy się rozpuści, wylewamy masę na patelnie i przykrywamy. Zostawiamy na ok. 5-10 minut. Kiedy dół ładnie nam się ściągnie i wszystko połączy się w całość szpachelką wywracamy go na drugą stronę i zostawiamy na 2 minutki. Omleta wykładmy na talerz,, marujemy masłem orzechowym i dodajemy bananka. Oczywiście w kwestii dodatków ogranicza nas tylko własna wyobraźnia, ale ja akurat tym razem postawiłam na masło i banana. Smacznego! ;)
Komentarze