Karp pieczony
4 porcje
30 min
Łatwe
2.33 (Ilość ocen: 3)
Karp jest smaczną i uniwersalną rybą, którą można przygotować na wiele sposobów. Może być również pieczony w piekarniku.
Składniki
1,5 kg patroszonego karpia
1 cytryna
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
2 cebule
1/4 selera
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
Sól i pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
504.3 kcal
Tłuszcz
19.5 g
Węglowodany
9.4 g
Błonnik
75.9 g
Białko
5.5 g
Sól
2 g
Karp pieczony
Karp pieczony
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Karpia umyj, osusz ręcznikiem, lekko natnij skórę i odetnij głowę.
Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w półplasterki.
Porada
Sensor PerfectBake w piekarnikach Bosch ułatwi pieczenie ryb w całości. Dzięki niemu będą równomiernie upieczone na całej powierzchni.
W brytfance ułóż wymieszane ze sobą warzywa oraz liście laurowe.
Na warzywach ułóż tuszkę karpia. Do środka włóż masło, majeranek oraz plasterki sparzonej cytryny. Całość posyp solą i pieprzem.
Karpia piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
Komentarze