


Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne, domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Te mięsne kulki, zamoczone w bogatym, aromatycznym sosie, to prawdziwy przysmak, który z pewnością ucieszy podniebienie każdego smakosza. Jak przygotować to sycące danie domowej kuchni? Sprawdź!
Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, łyżkę parmezanu, posiekaną bazylię oraz sól, całość dokładnie wymieszaj, formuj małe klopsiki.
Dużą patelnię rozgrzej, dodaj oliwę, smaż klopsiki na złoto z każdej strony po czym zdejmij je z patelni na bok. Na tą samą patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku, smaż na średniej mocy płyty grzewczej do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, posiekaną bazylię, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.
Do sosu dodaj wcześniej usmażone klopsiki, smaż całość przez kolejne 15 minut. Przed podaniem, posyp całość parmezanem i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym.