Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią
4 porcje
45 min
Łatwe
2 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią
Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, łyżkę parmezanu, posiekaną bazylię oraz sól, całość dokładnie wymieszaj, formuj małe klopsiki.
Dużą patelnię rozgrzej, dodaj oliwę, smaż klopsiki na złoto z każdej strony po czym zdejmij je z patelni na bok. Na tą samą patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku, smaż na średniej mocy płyty grzewczej do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, posiekaną bazylię, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Do sosu dodaj wcześniej usmażone klopsiki, smaż całość przez kolejne 15 minut. Przed podaniem, posyp całość parmezanem i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym.
Komentarze