Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią

Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne, domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Te mięsne kulki, zamoczone w bogatym, aromatycznym sosie, to prawdziwy przysmak, który z pewnością ucieszy podniebienie każdego smakosza. Jak przygotować to sycące danie domowej kuchni? Sprawdź!

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 szt. mała cebula
1 szt. jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanej bazylii
1/2 łyżeczka cukru
do smażenia oliwa
1 łyżeczka soli
do dekoracji listki bazylii
do dekoracji tarty parmezan

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
286.5 kcal
Tłuszcz
13.9 g
Węglowodany
6.4 g
Błonnik
33.5 g
Białko
0.5 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, łyżkę parmezanu, posiekaną bazylię oraz sól, całość dokładnie wymieszaj, formuj małe klopsiki.

Krok 2

Dużą patelnię rozgrzej, dodaj oliwę, smaż klopsiki na złoto z każdej strony po czym zdejmij je z patelni na bok. Na tą samą patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku, smaż na średniej mocy płyty grzewczej do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, posiekaną bazylię, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Do sosu dodaj wcześniej usmażone klopsiki, smaż całość przez kolejne 15 minut. Przed podaniem, posyp całość parmezanem i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym.


Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych