Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią

Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

2 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne, domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Te mięsne kulki, zamoczone w bogatym, aromatycznym sosie, to prawdziwy przysmak, który z pewnością ucieszy podniebienie każdego smakosza. Jak przygotować to sycące danie domowej kuchni? Sprawdź!

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego
1 puszka pomidorów krojonych
1 szt. mała cebula
1 szt. jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanej bazylii
1/2 łyżeczka cukru
do smażenia oliwa
1 łyżeczka soli
do dekoracji listki bazylii
do dekoracji tarty parmezan

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
286.5 kcal
Tłuszcz
13.9 g
Węglowodany
6.4 g
Błonnik
33.5 g
Białko
0.5 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Do większej miski przełóż mięso mielone, jajko, ½ łyżeczki oregano, łyżkę parmezanu, posiekaną bazylię oraz sól, całość dokładnie wymieszaj, formuj małe klopsiki.

Dużą patelnię rozgrzej, dodaj oliwę, smaż klopsiki na złoto z każdej strony po czym zdejmij je z patelni na bok. Na tą samą patelnię dodaj oliwę, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku, smaż na średniej mocy płyty grzewczej do lekkiego podsmażenia cebuli. Dodaj pomidory z puszki, ½ łyżeczki oregano, posiekaną bazylię, cukier i sól do smaku, smaż przez kilka minut, wyjmij ząbek czosnku.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Do sosu dodaj wcześniej usmażone klopsiki, smaż całość przez kolejne 15 minut. Przed podaniem, posyp całość parmezanem i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z makaronem lub puree ziemniaczanym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 2, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych