Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty
9 porcje
60 min
Łatwe
Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty
Składniki
200 g daktyle
10 g kakao
40 g płatki owsiane
10 g olej kokosowy
200 g kasza jaglana
400 ml mleko kokosowe
50 g wiórki kokosowe
10 g ksylitol
20 g masło orzechowe
10 g żelatyna
50 ml gorąca woda
100 g czekolada 90 % kakao
10 g olej kokosowy
20 g Ekspandowane ziarno
200 ml mleko 0,5%
Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty
Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód :
Daktyle namaczamy we wrzątku przez 15 minut , Następnie blendujemy z płatkami owsianymi, rozpuszczoną łyżką oleju kokosowego oraz łyżką kakao. Gotową masę wykładamy na spód formy i odstawiamy do lodówki robiąc w międzyczasie masę .
Masa :
Kaszę jaglaną 200 g gotujemy na mleku kokosowym, dodajemy łyżkę ksylitolu oraz wiórki kokosowe.
Po ugotowaniu całość blendujemy na gładką masę i wylewamy na nasz ochłodzony już spód .
Odstawiamy do lodówki .
Pianka orzechowa:
w 50 ml gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżeczki żelatyny
czekamy aż ostygnie
w 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy nasze masło orzechowe. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy ją do mleka i masła.
Ten roztwór wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc .
Gdy cisto stężeje na drugi dzień robimy polewę :
Gorzką czekoladę łączymy z łyżką oleju kokosowego
oblewamy ciasto i również odstawiamy do lodówki na jakiś czas .
Na lody już nie starczyło miejsca ale są zrobione z mleka kokosowego odżywki białkowej oraz ksylitolu, a czekoladowe z dodatkiem żółtka jaja i kakao . :)
Komentarze