Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty

Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kokosowo - orzechowy jagielnik z fit lodami własnej roboty

Składniki

200 g daktyle
10 g kakao
40 g płatki owsiane
10 g olej kokosowy
200 g kasza jaglana
400 ml mleko kokosowe
50 g wiórki kokosowe
10 g ksylitol
20 g masło orzechowe
10 g żelatyna
50 ml gorąca woda
100 g czekolada 90 % kakao
10 g olej kokosowy
20 g Ekspandowane ziarno
200 ml mleko 0,5%

Opis wykonania

Spód : Daktyle namaczamy we wrzątku przez 15 minut , Następnie blendujemy z płatkami owsianymi, rozpuszczoną łyżką oleju kokosowego oraz łyżką kakao. Gotową masę wykładamy na spód formy i odstawiamy do lodówki robiąc w międzyczasie masę . Masa : Kaszę jaglaną 200 g gotujemy na mleku kokosowym, dodajemy łyżkę ksylitolu oraz wiórki kokosowe. Po ugotowaniu całość blendujemy na gładką masę i wylewamy na nasz ochłodzony już spód . Odstawiamy do lodówki . Pianka orzechowa: w 50 ml gorącej wody rozpuszczamy 1,5 łyżeczki żelatyny czekamy aż ostygnie w 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy nasze masło orzechowe. Gdy żelatyna ostygnie wlewamy ją do mleka i masła. Ten roztwór wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc . Gdy cisto stężeje na drugi dzień robimy polewę : Gorzką czekoladę łączymy z łyżką oleju kokosowego oblewamy ciasto i również odstawiamy do lodówki na jakiś czas . Na lody już nie starczyło miejsca ale są zrobione z mleka kokosowego odżywki białkowej oraz ksylitolu, a czekoladowe z dodatkiem żółtka jaja i kakao . :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych