Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne ciasto truskawkowe, w którym podstawowym składnikiem jest kasza jaglana. Łatwy, szybki i dietetyczny deser na zimno!

Składniki

250 g orzechy ( włoskie, laskowe, ziemne )
100 g suszone daktyle
1 łyżka kakao
80 g olej kokosowy
2 łyżka zimna woda
400 ml mleko kokosowe
150 g kasza jaglana ( sucha )
150 ml woda
2 łyżka wiórki kokosowe
3 łyżka cukier brzozowy
200 g świeże truskawki
1 szt. galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar )

Opis wykonania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Nie miałam daktyli, więc zrobiłam wersję na kruchym spodzie. Pyszne!
Monka
Niebiańska uczta niespodziewany smak
Radosław
Te daktyle to był rewelacyjny pomysł!
Iza
Bardzo zaciekawiła mnie ta jaglana wersja i postanowiłam przetestować. Daktyle dodają fajnej słodkosci. Truskawki idealnie pasują